Naslovna Društvo COVID-19 U obradi 99 testova na prisustvo korona virusa iz opštine Negotin

U obradi 99 testova na prisustvo korona virusa iz opštine Negotin

1764
0

Na teritoriji istočne Srbije očekuje se više stotina rezultata uzorkovanih na kovid-19. Samo u periodu od 3. do 11. jula ih je 550.

Ilustracija; pixabay.com

Od kako je republički Krizni štab odlučio da se PCR testovi obrađuju u laboratoriji “Vatreno oko”, koja je krajem aprila smeštena u Kliničkom centru u Beogradu, rezultati briseva čekaju se danima.

Samo u periodu od 3. do 11. jula u obradi je bilo 550 testova iz gradova i opština Borskog i Zaječarskog okruga (bez Sokobanje), koje gravitiraju ka Zavodu za javno zdravlje “Timok” u Zaječaru.

Nije izuzetak ni opština Negotin koja očekuje da u nadležnu zdravstvenu ustanovu stigne čak 90 testova, uzorkovanih u periodu od 6. do 11. jula, plus devet danas testiranih.

Mikrobiološka laboratorija „Vatreno oko”, prema pisanjima republičkih medija, dnevno obrađuje i do 2.400 testova, iako je maksimum 2.000.

Da li je u pitanju veći priliv testova koji iz svih krajeva Srbije stižu u ovu laboratoriju ne znamo, ali je činjenica da se u poslednje vreme na rezultat čeka i do sedam dana.

Gradonačelnik Zaječara, Boško Ničić izjavio je da će zajedno kolegama i Štabovima za vanredne situacije iz drugih gradova i opština Borskog i Zaječarskog okruga tražiti da se ubrza rad na testovima koji “pristižu iz Zavoda za javno zdravlje  “Timok” ili opremanje iz Zavoda za PCR testiranje”.

Već u četvrtak, 16. jula biće održan i zajednički sastanak načelnika oba Upravna okruga sa gradonačelnicima i predsednicima opština.

Inače, prema instrukcijama Instituta za javno zdravlje „Dr Milan Jovanović Batut“ od 5. juna,  PCR test o trošku države se radi pacijentima ako su hospitalizovani, imaju simptome akutne respiratorne bolesti, ako se smeštaju u domove za stare ili drugi kolektivni smeštaj gde je osetljiva grupa pacijenata, kao i  kod onih osoba kojima serološki test iz krvi pokaže prisustvo IgM antitela. O trošku države se rade i kontrolni testovi kod osoba koje su kovid-pozitivne.