Naslovna Kultura U Negotinu završen sedmi Vokalni etno festival mladih: Pobednici iz Batajnice i...

U Negotinu završen sedmi Vokalni etno festival mladih: Pobednici iz Batajnice i Nevesinja

559
0

Koncertom pobednika u Negotinu je u subotu završen sedmi po redu Vokalni etno festival mladih (VEF) u organizaciji Kreativnog udruženja „Nego“.

Ženska pevačka grupa KUD „Batajnica“ – pobednik VEF-a 2020. u kategoriji obrada

Ovogodišnji pobednici sedmog internacionalnog Vokalnog etno festivala mladih su Ženska pevačka grupa KUD “Batajnica” u kategoriji obrada i Etno grupa “Simonida” iz Nevesinja, Republika Srpska kojoj će nagrada biti naknadno uručena.

Pobednici ovogodišnjeg Festivala, ali i svi učesnici, rekao je profesor doktor Dimitrije Golemović, etnomuzikolog i kompozitor, pokazali su visok nivo pevanja, pa su pri donošenju odluke o najboljima, odlučivale nijanse.

„Nivo njihovog pevanja je jedna iskrenost gajenja te tradicionalne pesme, zaista visok, i naše je zadovoljstvo da ova deca to gaje na jedan pravi način vođena pravom rukom, a najvažnije u svemu je ono što smo nekako zaboravili, a to je radost muziciranja. I mi to čujemo ovde“, rekao je profesor Golemović, uz etnomuzikologe Mariju Vitas i Zorana Bogdanović, član stručnog žirija VEF-a.

Stručni žiri: Zoran Bogdanović, Marija Vitas, dr Dimitrije Golemović

Upravo je pobednik u kategoriji obrada, Ženska pevačka grupa KUD-a “Batajnica”, osim radosti muziciranja pokazala i jedan raznovrsni repertoar i širok dijapazon narodnog pevanja, istakao je u ime žirija, dr Golemović, što je publika bila u prilici i da se lično uveri kroz nastup na Večeri pobednika u muzičkom paviljonu u negotinskom gradskom parku.

„Nama je izuzetna čast da nastupamo u Mokranjčevom Negotinu i na ovom festivalu. Naš ansambl je nastao 2008. i sve nas vodi upravo ljubav prema vokalnoj muzici pa nam zato i ova nagrada mnogo znači“, rekla je Jovana Zukanović, jedna od prvih članica ove pevačke grupe.

Etno grupa „Grivna“ Osnoivne muzičke škole „Konstantin babić“, Kladovo

Dobar pristup u radu sa mladima, ali i njihovo interesovanje za narodnu pesmu, bilo tradicionalnu, bilo kroz obrade tradicionalne muzike, prikazali su i prošlogodišnji pobednici, Etno grupa “Grivna” Osnovne muzičke škole “Konstantin Babić” u Kladovu sa Jesenkom Jovetić na čelu i sjajnim solistima Ivanom Boldorac, Anđelinom Jovanović i Danilom Bojanićem, pobednik u kategoriji obrada i Pevačka grupa odseka za tradicionalno pevanje i sviranje u Muzičkoj školi „Mokranjac“ u Beogradu, pobednik u kategoriji tradicije.

„Ovaj festival ima posebno mesto naročito što stavlja akcenat na omladinu. Mi svi znamo i kakvo je mesto muzike u obrazovanju.Kaže se „takav si kakvu muziku voliš“ i prosto je čudno da pored ovakve muzike mi vidimo i čujemo šta se to sve svira na televiziji, radio po kafanama i tako dalje, kao da su u pitanju dve stvarnosti, dva sveta i prosto nešto što je ulje i voda i što je nespojivo i to posmatrajući gledam i slušam decu i zadovoljan sam i puno mi je srce kad to vidim, a posebno hvala, čast i čest, Negotinu i Kreativnom udruženju „Nego“ koje su svesrdno u ovim smutnim vremenima, gde se najmanje daje za tradiciju i kulturu, uspevaju da opstanu na toj nekoj površini“, rekao je dr Golemović.

Pevačka grupa odseka za tradicionalno pevanje i sviranje MŠ „Mokranjac“, Beograd

Na ovogodišnjem onlajn izdanju VEF-a učestvovali su pevačke i etno grupe: “Gusle” iz Kikinde, SKUD “Dr Mladen Stojanović” iz Prijedora, „Simonida“ iz Nevesinja, “Đurđevak” Centra za kulturu Bor, ženska i muška pevačka grupa KUD Batajnica, i “Vreteno” iz Banatskog Karađorđeva.

“Svake godine se energija mladosti, snage i pesme sjati u Negotin. Nije to ni malo ni beznačajno jer svaki kamičak bačen u vodu stvara sve veće koncentrične krugove. Nadam se da će naša muzička tradicija ponovo postati deo naše svakodnevice. Da ne ostane na margini kao deo folklornih ansambala i festivala čuvajmo je, negujmo, pevajmo i svirajmo. Kamičak je bačen, gledajte krugove”, rekla je na kraju ovog Festivala Danijela Marković  iz Kreativnog udruženja “Nego”, predsednica VEF-a.