Naslovna Društvo U Negotinu za sada dve apoteke sprovode izdavanje lekova putem e-recepata

U Negotinu za sada dve apoteke sprovode izdavanje lekova putem e-recepata

656
0

Više od 90 posto lekara u Zdravstvenom centru u Negotinu od 1.jula  primenjuje elektronski sistem  prepisivanja lekova.

Ostali lekari imaju rok do kraja godina da se uključe, do kada je predviđeno prilagođavanje i uhodavanje u novi sistem rada, najavila je za  NG portal vd direktora Vidosava Paunović Barbulović.

„Procedura je takva da pacijent odlazi kod svog izabranog lekara koji će mu prepisati terapiju i ona se upisuje u kompjuter. Taj recept se prosleđuje apoteci sa kojom Republički fond zdravstvenog osiguranja ima ugovor, a potvrda o saradnji  biće označena nalepnicom na samoj apoteci. U Negotinu za sada primenu elektronskih recepata sprovode apoteke „Živković“ i „Lili“.

Kako Ng portal saznaje u najavi je i saradnja sa apotekom „Beladona“.

Dr Vidosava Paunović-Barbulović, vršilac dužnosti direktora Zdravstvenog centra Negotin

Elektronski recept ima rok važenja sedam dana, a izuzetak su antibiotici za koje recept važi tri dana i lekovi sa  D – liste koje pacijenti mogu da podignu u roku od 30 dana, a obaveza je lekara da upozna pacijente sa listom.

„Pacijent u apoteci pokazuje svoju zdravstvenu karticu i podiže svoj lek. Na taj način će podizati svoje lekove narednih šest meseci. Umesto dosadašnjeg odlaska kod izabranog lekara svakog meseca, ići će se dva puta godišnje. U slučaju da se pogorša zdravstveno stanje, pacijent može da ode na pregled kod izabranog lekara. Na ovaj način omogućeno je lekarima da  imaju više vremena za prevenciju, sistematske preglede i lečenje akutnih bolesnika.“

Uvođenju e-recepata predhodilo je umrežavanje Domova zdravlja, apoteka i Republičkog fonda zdravstvenog osiguranja. Za sada novi sistem funkcioniše bez problema, potvrdila je za naš portal vršilac dužnosti direktora negotinskog Zdravstvenog centra, dr Vidosava Paunović Barbulović.