Naslovna Društvo U Negotinu za sada dve apoteke sprovode izdavanje lekova putem e-recepata

U Negotinu za sada dve apoteke sprovode izdavanje lekova putem e-recepata

561
0

Više od 90 posto lekara u Zdravstvenom centru u Negotinu od 1.jula  primenjuje elektronski sistem  prepisivanja lekova.

Ostali lekari imaju rok do kraja godina da se uključe, do kada je predviđeno prilagođavanje i uhodavanje u novi sistem rada, najavila je za  NG portal vd direktora Vidosava Paunović Barbulović.

„Procedura je takva da pacijent odlazi kod svog izabranog lekara koji će mu prepisati terapiju i ona se upisuje u kompjuter. Taj recept se prosleđuje apoteci sa kojom Republički fond zdravstvenog osiguranja ima ugovor, a potvrda o saradnji  biće označena nalepnicom na samoj apoteci. U Negotinu za sada primenu elektronskih recepata sprovode apoteke „Živković“ i „Lili“.

Kako Ng portal saznaje u najavi je i saradnja sa apotekom „Beladona“.

Dr Vidosava Paunović-Barbulović, vršilac dužnosti direktora Zdravstvenog centra Negotin

Elektronski recept ima rok važenja sedam dana, a izuzetak su antibiotici za koje recept važi tri dana i lekovi sa  D – liste koje pacijenti mogu da podignu u roku od 30 dana, a obaveza je lekara da upozna pacijente sa listom.

„Pacijent u apoteci pokazuje svoju zdravstvenu karticu i podiže svoj lek. Na taj način će podizati svoje lekove narednih šest meseci. Umesto dosadašnjeg odlaska kod izabranog lekara svakog meseca, ići će se dva puta godišnje. U slučaju da se pogorša zdravstveno stanje, pacijent može da ode na pregled kod izabranog lekara. Na ovaj način omogućeno je lekarima da  imaju više vremena za prevenciju, sistematske preglede i lečenje akutnih bolesnika.“

Uvođenju e-recepata predhodilo je umrežavanje Domova zdravlja, apoteka i Republičkog fonda zdravstvenog osiguranja. Za sada novi sistem funkcioniše bez problema, potvrdila je za naš portal vršilac dužnosti direktora negotinskog Zdravstvenog centra, dr Vidosava Paunović Barbulović.

 

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.