Naslovna Društvo U Negotinu uspešno završena akcija „Operi ruke“

U Negotinu uspešno završena akcija „Operi ruke“

416
0

Edukacija o značaju higijene ruku dece sa smetnjama u razvoju i invaliditetom kao preventivna mera u okviru kovid-19 epidemije realizovana je u Udruženju za pomoć osobama sa invaliditetom „Duga“ u okviru projekta „Operi ruke“.

Nensi Mitrović Stevanović i Miroslava Zdravković sa predstavnicima Ministarstva zdravlja

Ministarstvo zdravlja Republike Srbije u okviru Drugog projekta razvoja zdravstva Srbije u partnerstvu sa Udruženjem za pomoć osobama sa invaliditetom “Duga“ u Negotinu uspešno je realizovalo akciju “Operi ruke”.

Akcija za cilj ima edukaciju o značaju higijene ruku osoba sa smetnjama u razvoju i invaliditetom kao preventivne mere u vreme trajanja epidemije korona virusa. U radu tri edukativne radionica učestvovalo je tridesetoro dece i mladih naše opštine, uključujući njihove roditelje ili staratelje.

“Ciljevi radionice su bili da se učesnicima približi pojam zdravlja, da se nauče da prepoznaju faktore koji utiču na zdravlje, kako negativno tako i pozitivno i što je najbitnije da im se formira svest o sopstvenoj odgovornosti za očuvanje zdravlja i sprečavanja širenja mnogih zaraznih bolesti”, istakla je Nensi Mitrović Stevanović, dipl. defektolog-surdolog, master logoped, saradnica Udruženja za pomoć osobama sa invaliditetom “Duga”.

Detalj sa radionice

Na radionicama koje su realizovane od 1. novembra do 15. decembra demonstrirano je pravilno pranje ruku, a deci je kroz edukativne sadržaje pružena podrška da izraze svoje iskustvo I razumevanje u vezi sa stečenim navikama pravilne higijene ruku.

Kreativnost su pokazali kroz upotrebu različitih materijala u izradi maski sa temom – korona i kako se zaštititi.

Učesnici u radionici na poklon su od predstavnika Ministarstva zdravlja dobili prigodne nagrade – higijenske pakete i univerzalni dozator za pranje ruku alkoholnim sredstvima namenjen korisnicima Udruženja “Duga”.

Kreativnost na delu: Maske na temu „Korona i kako se zaštititi“

Miroslava Zdravković, sekretar Udruženja i majka jedne od korisnica kaže da je prepoznavanje i uključivanje korisnika  u savladavanje veštine pranja ruku od velikog značaja za decu, mlade i njihove roditelje ili staratelje.

Inače, akcija “Operi ruke” deo je Kampanje za higijenu ruku, koju je Ministarstvo zdravlja pokrenulo sa ciljem podizanja nivoa svesti o značaju higijene  ruku i širenja infekcija, uključujući i kovid-19,  kao i usvajanje navike česte i pravilne higijene ruku.

Kampanja je usmerena ka zdravstvenim radnicima, deci, a posebno roditeljima.