Naslovna Društvo U Negotinu u toku potpisivanje peticije protiv migranata

U Negotinu u toku potpisivanje peticije protiv migranata

6234
0

Iako vest o dolasku navodno 2.000 migranata u opštinu Negotin nije potvrđena počelo je prikupljanje potpisa protiv organizovanog prihvatanja i prijema punoletnih i maloletnih migranata.

Peticiju je do sada potpisalo više stotina ljudi, a samo u prva dva sata njih 400. Interesovanje, ističe Vladimir Živković, ugostitelj iz Negotina i jedan od organizatora protesta „Jedan od pet miliona“ u ovom gradu, ne jenjava. Peticija je, kaže on, građanska inicijativa i nema političkog obeležja.

„Veoma je dobar odziv, iznad očekivanja. Postoje saznanja iz opštine i policije da će ovde naseliti migrante. Već počinju radovi u ponedeljak. Firma iz Bora se javila koja će da izvodi radove u okviru sanitarnih čvorova, električne instalacije. Već su kreveti namešteni. Postoje saznanja da će iz Doma iseliti decu sa posebnim potrebama i useliti decu migranata i njihove majke, a muškarce u kasarnu“, tvrdi Živković.

Na društvenim mrežama se ovih dana masovno šeruju razni tekstovi o naseljavanju migranata u stare kasarne i u napuštena seoska domaćinstva u opštinama Veliko Gradište i Žabare, koje navodno treba da prime 800, odnosno 1.000 migranata. „Kvota“ za Negotin je, ističe Živković, 2.000.

U međuvremenu, predsednik opštine Veliko Gradište, Dragan Milić demantovao je navode pisanja lokalnih portala, kao i predsednik Opštine Žabari, Jovan Lukuć koji je podneo i krivične prijave zbog krivičnog dela izazivanja panike i nereda.

U lokalnoj samoupravi u Negotinu nema zvaničnih reakcija, ali ima u Komesarijatu za izbeglice i migracije Republike Srbije u kojem navode da tvrdnje o nekakvom prihvatnom centru za migrante u Negotinu – nisu tačne.

„Ovo nije prvi put da se u javnosti šire lažne vesti o navodnom planu da se migranti iz Azije i Afrike naseljavaju u Srbiji. Takav plan ne postoji, kao što ne postoji ni želja migranata da u Srbiji ostanu. Kao što znate, oni  u pokušajima da se domognu svoje konačne destinacije, a to su zemlje EU, često rizikuju i živote. Svedoci smo da su prošle godine cele porodice stradale u vodama Dunava i drugih reka u pokušaju odlaska u EU. U odgovoru na vaše pitanje možemo da kažemo da nije u planu da se na teritoriji vašeg grada Negotina otvara prihvatni centar za migrante, a još manje da se migranti naseljavaju u napuštene kuće. Glasine koje se šire su neodgovorne i podležu krivičnoj odgovornosti”, navode u Komesarijatu.