Naslovna Društvo U Negotinu se održava seminar „Dirigentsko hodočašće“

U Negotinu se održava seminar „Dirigentsko hodočašće“

433
0

Pod okriljem 57. festivala „Mokranjčevi dani“ u Negotinu u toku je dirigentski seminar namenjen rukovodiocima dečjih i omladinskih horova.

Ovogodišnje, šesto po redu „Dirigentsko hodočašće“ okupilo je u sali Umetničke škole „Stevan Mokranjac“ 20 učesnika iz Negotina, Beograda, Vršca, Кikinde, Кraljeva, Кladova i Кovilja.

Seminar je namenjen rukovodiocima dečjih i omladinskih horova, a predavači su: dr Tamara Adamov Petijević, dirigent i violinistkinja i Verica Pejić, sopran, solistkinja Opere Srpskog narodnog pozorišta u Novom Sadu i umetnički rukovodilac Dečjeg operskog studija.

„Jako je veliko interesovanje, to je akutna tema u našem horskom životu, dečji horovi, održanje, negovanje i usavršavanje rukovodioca tih dečjih horova, novi repertoar, nove metode rada. Vrlo je kreativno i vrlo intenzivno. Seminar se ne drži samo u prostoru koji je za to predviđen, sad smo zajedno sedeli u kafiću, u prijatnoj atmosferi razmenjivali iskustva, odgovarali na pitanja. Do sada nismo radili sa dečjim horovima i, eto, to je sad novo“, kaže dr Adamov Petijević.

Učesnici ovog seminara bave se problematikom dečjih horova, ali i metodama rada sa decom, problemima dečje vokalne tehnike, kao i repertoarom za dečje horove. Seminar je akreditovan od strane Zavoda za unapređenje obrazovanja i vaspitanja.

„Dečji horovi su retka pojava kod nas. Poslednjih decenija se gase, ne osnivaju, ne podržavaju, a oni koji postoje, uglavnom ne izvode kvalitetnu a cappella horsku muziku. Zato je potrebno definisati probleme i poteškoće i rešavati ih, kreativno i na dobrobit mladih ljudi i njihovo uzrastanje u horskoj umetnosti“, kaže dr Tamara Adamov Petijević.