Naslovna Društvo U Negotinu raste broj obolelih od akutnih respiratornih infekcija: U bolnici zabranjene...

U Negotinu raste broj obolelih od akutnih respiratornih infekcija: U bolnici zabranjene posete

2100
0

U svim bolničkim odeljenjima negotinskog Zdravstvenog centra zabranjene su posete bolesnicima zbog gripa i bolesti sličnih gripu, po preporukama epidemiologa iz Zavoda za javno zdravlje „Timok“ u Zaječaru.

Slučajevi gripa, zvaničan je podatak Insitututa za javno zdravlje Srbije “Dr Milan Jovanović Batut” potvrđeni su, između ostalih, i na području Borskog i Zaječarskog okruga. Rаdi sе о virusimа gripа tipа А (H1N1 i H3N2), којi su nајzаstupljеniјi i u zеmljаmа u rеgiоnu.

U Negotinu se, od početka januara Hitnoj službi, ali i izabranim lekarima javilo ukupno 535 pacijenata, uključujući i decu i odraslo stanovništvo.

Od tog broja, kaže za NG portal dr Vidosava Paunović-Barbulović, vršilac dužnosti direktora Zdravstvenog centra Negotin, u službi pedijatrije ambulantno je pregledano 163 deteta predškolskog i školskog uzrasta sa akutnom respiratornom infekcijom i povišenom telesnom temperaturom.

“Na Grudnom odeljenju ZC Negotin hospitalizovano je 10 odraslih pacijenata, a pet je upućeno u višu zdravstvenu ustanovu i to Klinički centar Niš na Infektivnu kliniku i Kliniku za plućne bolesti. Na odeljenju Pedijatrije je hospitalizovan 41 pacijent sa uspešnim izlečenjem obolelih”, kaže dr Vidosava Paunović-Barbulović.

Prema podacima Zavoda za javno zdravlje “Timok” u Zaječaru u gradovima i opštinama Timočke krajine evidentirano je oko 2.200 obolelih.

“Aktuelan virus gripa karakteriše i to što se u pojedinim slučajevima brzo razvija za dva-tri dana masivna upala pluća sa akutno nastalom respiratornom insuficijencijom. Preporuke su da hronični pacijenti redovno uzimaju svoju prepisanu terapiju, da izbegavaju duži boravak u zatvorenim prostorijama u kojima se nalazi veći broj ljudi, da uzimaju više voća, posebno citrusnog i ukoliko se jave simptomi slični gripu sa povišenom temperaturom, da se odmah jave izabranom lekaru ili službi Hitne pomoći”, ističe za NG portal dr Vidosava Paunović-Barbulović.

Inače, zvanično je registrovan srednji prag intenziteta virusa gripa, navode nadležni iz Instituta “Dr Milan Jovanović Batut”, a karakteriše ga širокa gеоgrаfsкa rаsprоstrаnjеnоst.