Naslovna Društvo U Negotinu promovisano dobrovoljno služenje vojnog roka

U Negotinu promovisano dobrovoljno služenje vojnog roka

1325
0

Ministarstvo odbrane, Regionalnog centra Niš i Centra u Boru, na gradskom trgu u Negotinu održalo je danas promociju dobrovoljnog služenja vojnog roka. 

Učenici negotinskih srednjih škola bili danas u prilici da se upoznaju sa konceptom dobrovoljnog služenja vojnog roka i dobiju sve potrebne informacije vezane za prijavu, obuku i mogućnosti da se nakon završetka vojnog roka i profesionalno bave ovim poslom.

“Novina je da je lekarski pregled koji se radi za ocenu zdravstvene sposobnosti ujedno i pregled da nakon služenja vojnog roka odmah zasnuju radni odnos kao profesionalni vojnici. Kasnije kroz karijeru, službu na osnovu rezultata rada mogu se upućivati na liderske kurseve kako bi postali profesionalni podoficiri”, kaže potpukovnik Nenad Manić, načelnik Centra Ministarstva odbrane u Boru.

Mladi su danas bili u prilici da saznaju da je konkurs za prijavljivanje stalno otvoren, a da je uslov da služe dobrovoljno vojni rok, koji traje šest meseci, pored toga da su državljani Srbije i da su zdravstveno sposobni za vojnu službu i da se protiv njih ne vodi krivični postupak, da nisu pravnosnažno osuđivani za krivična dela za koje se goni po službenoj dužnosti, kao i da nisu osuđivani na kaznu zatvora u trajanju dužem od šest meseci.

“Odziv za dobrovoljno služenje vojnog roka je veći u odnosu na prethodni period. Tome je doprinelo da je poboljšan standard pripadnika Vojske Srbije, uslovi rada, ulaganje u naoružanje i vojnu opremu sigurno je doprinelo da sistem odbrane bude povoljan ambijent za ličnu satisfakciju i afirmaciju mladih ljudi”, ističe potpukovnik Manić.

Oni koji su već doneli odluku da pristupe Vojsci Srbije mogli su da popune prijavu na konkurs i započnu proceduru. Poziv i ugovor za odsluženje vojnog roka u martovskoj klasi dobilo je i troje Negotinaca, a još jedna zainteresovana kandidatkinja upućena je na procenu zdravstvene sposobnosti.

“Svesna sam da je potrebno puno truda i napora i fizičke kondicije, ali se nadam najboljem. Oduvek sam želela da budem vojnik i nisam se ni dvoumila da se prijavim za služenje vojnog roka”, kaže Mirjana Janković iz Negotina.

Ona će, zajedno sa regrutima iz Negotina, ali i ostalim mladim vojnicima iz Srbije od 1. marta biti u Centru za osnovnu obuku u Leskovcu.

“Svi moji su bili u vojci, pa sam želeo i ja da idem. Nadam se novim iskustvima i prijateljima. Došao sam pre dva meseca iz Austrije da odslužim vojni rok, a ako mi se dopadne možda i ostanem u Vojsci”, kaže Nenad Aleksandrović iz Malajnice.

Za služenje vojnog roka mogu se prijaviti mladi od 19 do 30 godina, devojke i mladići. Prvih mesec i po dana regruti na dobrovoljnom odsluženju vojnog roka provode na individualnoj obuci u centrima za osnovnu obuku u Leskovcu, Somboru ili Valjevu, a potom još mesec i po dana na stručno-specijalističkoj obuci u centrima Gornji Milanovac, Batajnica, Kruševac i Požarevac i tri meseca na kolektivnoj obuci u raznim jedinicama i ustanovama Vojske Srbije.

“Prijavio sam se za dobrovoljno služenje vojnog roka prvenstveno zbog ljubavi prema otadžbini, ali i zbog dečačkih snova”, kaže Miljan Miladinović iz Negotina.

Današnjoj promociji prisustvovao je i pukovnik Nenad Marković, načelnik Regionalnog centra Ministarstva odbrane u Nišu, Aleksandar Jerkan, predsednik organizacije Rezervnih vojnih starešina u Negotinu, predstavnici lokalne samouprave sa Vladimirom Veličkovićem, predsednikom opštine i Bogdanom Gugićem, zamenikom predsednika, kao i zaposleni u Centru MO za teritoriju opštine Negotin.