Naslovna Kultura Događaji U Negotinu promovisana publikacija „Posetioci i Muzej“ i prikazan film „Kapija za...

U Negotinu promovisana publikacija „Posetioci i Muzej“ i prikazan film „Kapija za molitvu“

417
0

Na letnjoj sceni Muzeja Hajduk Veljka sinoć je promovisana knjiga „Posetioci i Muzej – Pedagoška delatnost Muzeja Krajine u Negotinu 1972-2019“ Sanje Radosavljević i prikazan film „“Kapija za molitvu”, Danila Petrovića.

U prepunom dvorištu Todorčetovog konaka predstavljena je knjiga muzejskog pedagoga Sanje Radosavljević o pedagoškoj delatnosti Muzeja Krajine u periodu od 1972. do danas.

“Ova publikacija je nastala je na osnovu stručnog rada za zvanje kustos – pedagog koji sam radila tokom 2018. godine. Rađena je sa motivacijom da doprinese da se, sa jedne strane, muzejski stručnjaci upoznaju sa osnovama pedagoškog rada u Muzeju Кrajine, a sa druge strane, da stručnjake koji se profesionalno bave pedagogijom upozna sa osnovnim načelima muzejske pedagogije“, istakla je na promociji Sanja Radosavljević, autorka ovog dela.

Uz poglavlja koja se odnose  na prikaz rada muzejskog pedagoga i njegovu uloga u informalnom obrazovanju posetilaca muzeja, publikacija, između ostalih, govori i o periodu kada je Muzej Krajine dobio kustosa pedagoga, čime je uloga muzeja, kao vaspitno obrazovne ustanove dobila na značaju.

„Uvođenjem službe za rad sa publikom u muzejsko delovanje i aktivnostima koje ona sprovodi, polako se stvaraju kulturne navike kod publike, čime Muzej doprinosi opštem kulturnom razvoju. Ovom celinom, kroz oblike komunikacije i prosvetno-pedagoški rad, zaokružuje se uvid u rad pedagoške službe Muzeja Krajine“, navodi Sanja Radosavljević.

Program je upotpunjen i projekcijom filma „Kapija za molitvu“ mr Danila Petrovića, ekologa i profesora biologije u penziju, koji je bio u zvaničnoj selekciji Međunarodnog  festivala  zelene kulture „Green Fest“.

“Kao što je Sanja istražujući za svoje zvanje napisala ovu knjigu, tako sam ja za ovaj film iskoristio svoju magistarsku tezu. Film obrađuje floru i vegetaciju Kanjona Vratne, a delimično i faunu, govori o nastanku reke Jabuče, njenom toku ka Dunavu, o nastanku Kanjona i nastanku Kapija i naravno o Manastiru Vratna”, rekao je na promociji Danilo Petrović.