Naslovna Kultura U Negotinu promovisana prva knjiga “Poslovica i izreka” uz izložbu radova Luke...

U Negotinu promovisana prva knjiga “Poslovica i izreka” uz izložbu radova Luke Dedića

384
0

Izdavačka kuća 4SE publikovala je prvu od ukupno šest knjiga „Poslovice i izreke“ koja je nedavno, nakon Beograda, promovisana i u Negotinu, i za razliku od prestonice pratila ju je i izložba ilustracija Luke Dedića, čije je slike, grafike i crteže krajem prošle godine imala prilike da upozna i negotinska publika.

Knjiga „Poslovice i izreke“  Izdavačke kuće 4SE sastoji se od 100 odabranih tema koje su opisane srpskom poslovicom ili izrekom. Prva knjiga sadrži teme koje počinju sa početnim slovima od A do D. Edicija će, ističe njen priređivač Slobodan Petrović, imati ukupno šest knjiga koje obuhvataju celu azbuku.

“U tih šest knjiga treba da bude 12.000 stranih poslovica, 600 naših poslovica, 640 do 650 ilustracija i to će biti jedno bogatstvo. Momentalno smo završili 4.000 prevoda. Druga knjiga treba da izađe do kraja ove godine i planiramo svake godine po jednu knjigu”, kaže Slobodan Petrović.

Pored domaćih poslovica čitalac u ovom i budućim knjigama može da se upozna i sa poslovicama iz Persije, Malte, Sicilije, Zambije, Kameruna i mnogih drugih zemalja.

“Ljudi obično traže mudrost u beletristici, nekim knjigama koje ne donose nikakvu pamet. Popularna literatura, ne baš sva, ne nosi sa sobom nikakvu mudrost, ali većina, a poslovice mogu mnogo toga da vas nauče. Ako čitate poslovice vidite da se tu ništa ne menja. Evo jedne 3.000 godina stare, kineske koja kaže: “Možda vas carske naredbe neće naterati da poštujete zakon, možda vas generalov poziv na juriš neće naterati u juriš, ali ako vam lekar kaže da dolazi neka misteriozna bolest, uteraće vam strah u kosti”. Zar vas ne podseća na ovu globalnu krizu”, dodaje Petrović.

Knjiga u izdanju 4SE sadrži oko 2000 poslovica, kojima posebnu draž daju ilustracije Luke Dedića, sačinjene prema srpskim mudrostima. Negotinci ove ilustracije mogu videti i narednih desetak dana u galeriji Doma kulture “Stevan Mokranjac”, kaže Jovanka Stefanović Stanojević, direktorka ove ustanove kulture.

“Ilustracije su rađene u maniru starih bakropisa i bakroreza, tehnikom tuš pero na papiru, a pošto sam završio i grafiku na Likovnoj akademiji, nisu mi te tehnike strane. Evidentan je uticaj koji su izvesni autori vršili na mene, poput Direra, Goje sa njegovim akvatinte bakropisima, ali i iz mlađih dana italijanska škola stripa, Alan Ford i američki stvaraoci. Poslovica, inače, nosi jak impuls, nabijena je snagom, svaka joj reč ima značenje, kao u haiku poeziji, sve što je višak u njoj je otpalo i ona sa sobom nosi jaku energiju. Možda poslovice nisu dvosmislene, ali ja sam voleo da o njima razmišljam kao da su dvosmislene i da ih sagledam sa više strana, jer poslovica u životu može da se primeni na razne događaje”, kaže  Luka Dedić.

Poslovice u ovoj knjizi odabrao je i priredio Slobodan Petrović,  strane poslovice i izreke na srpski jezik je prevela Nina Simić Panić, a koordinator je Milena Đuknić.

 „Pored toga što su same poslovice po sebi su stvarno izvor mudrosti, kristalizovana mudrost, ali je Luka Dedić svojim radovima uspeo da im doda dimenziju više. Njegove su ilustracije umetnička dela i to je jedno veliko bogatstvo u ovoj i našim narednim knjigama. U Srbiji ćemo da dobijemo  takvih 650 ilustracija na ponos i mislim da će one jednog dana biti izlagane u muzejima  što zaista i zavređuje“, rekao je Slobodan Petrović.