Naslovna Kultura U Negotinu promovisana knjiga „Za srpsku vojsku – jedna zaboravljena priča“

U Negotinu promovisana knjiga „Za srpsku vojsku – jedna zaboravljena priča“

238
0

Negotinskoj publici, proteklog vikenda, predstavljena je knjiga „Za srpsku vojsku – jedna zaboravljena priča“ dr Mile Mihajlović u organizaciji negotinskog Istorijskog arhiva i Italijanskog instituta za kulturu.

Jedna od zaboravljenih istorijskih činjenica, spasavanje srpske vojske i naroda iz Albanije i transport do Italije  koju je organizovala italijanska Kraljevska mornarica, tema je knjige „Za srpsku vojsku – jedna zaboravljena priča“ dr Mile Mihajlović koja je u  galeriji Fondacije Eliksir predstavljena u nedelju 23. oktobra.

Publika je bila u prilici da svoja saznanja o velikom stradanju srpske vojske sazna i kroz izložbu fotografija i autentičnog filmskog zapisa koji govori o evakuaciji Srba sa obale Abanije.

„Ta operacija nije nikada prevaziđena do današnjih dana po svojoj složenosti, ni po svojoj veličini. U ovoj operaciji spasena je ne samo srpska vojska, kralj, kraljeva porodica, vlada, parlament, već i  dragocenosti, crkva, arhiva, srpski civili, regruti, srpska mladost. Ovo je bila humanitarna operacija pre svega zato što se broj srpske vojske znao a broj civila nikada neće biti utvrđen  i pretpostavlja  se da ih je bilo najmanje dva puta više nego vojske, bar 300.000“, rekla je na promociji autorka dr Mila Mihajlović.

Predstavljanjem ove knjige, koja je jedina istorijska građa i dokumentacija o tome kao relativna arhivska građa anulira se dosadašnji mit o spasonosnoj franncuskoj lađi.

„Bilo je francuskih lađa, ali kada je trebalo prevoziti Srbe sa Krfa na Solunski front, kada je srpsku vojsku i narod trebalo spasiti onda je tu bila italijanska lađa“, istakla je dr Mila Mihajlović na promociji svoje autorske knjige.

O ovom velikom poduhvatu je na promociji knjige „Za srpsku vojsku –  jedna zaboravljena priča“ govorio i pukovnik Dalibor Denda.

Program su uveličali svojim nastupom  Magdalena Antić, profesor solo pevanja u Umetničkoj školi „Stevan Mokranjac“, kao i Vidoje Nestorović iz Krivelja koji je govorio stihove pesme „Plava grobnica“ Milutina Bojića.