Naslovna Kultura U Negotinu promovisana knjiga „Siroče“ Milice Zorić

U Negotinu promovisana knjiga „Siroče“ Milice Zorić

1551
0

U okviru obeležavanja 14. januara, Dana Narodne biblioteke „Dositej Novaković“ u Negotinu je promovisan roman „Siroče“ Milice Zorić.

Radnja romana „Siroče“ sa podnaslovom „Kopil sarak“ Milice Zorić, rođene Užičanke koja živi i radi u Beogradu počinje u Negotinu, pa je i prva promocija prvog izdanja mlade izdavačke kuće „Huk“ iz Beograda i priređena u Negotinu, na području u kojem je junakinja romana ugledala svetlost dana i zakoračila u život koji će joj doneti mnogo patnje i nešto radosti.

 „Njen životni put se prepliće sa tim nasilnikom. Pored svojih zaštitnica ona je žrtva i iz vizure žene 21. veka teško je razumeti zašto je ostala, zašto nije uzela decu i otišla“, kaže Milica Zorić, navodeći da je radnja u romanu istinita i da ništa nije želela da u njoj menja.

Roman „Siroče“  vodi čitaoce kroz Negotin, Malajnicu, preko rudarskog naselja Bor, kroz Zemun i ruralne predele Bosne, pa sve do idiličnih obala Jadrana.

„Mi se u romanu upoznajemo i sa prethrišćanskom religijom. Tu je Muma Paduri, šumska majka, pa Crna Kraljica, starobosansko mitološko biće, Liburni, narod Jadrana. Iz moje perspektive, ovo je priča koja budi nadu“, kaže Kladovljanka Jelena Nedeljković, kojoj je negotinska biblioteka pre dve godine uručila nagradu „Mirko Petković“ za esej „Čarobna putovanja u romanima Gorana Gocića“.

S obzirom da je junakinja romana rano ostala bez majke, da potiče sa ovih prostora i da u Negotinu od 1919. postoji Dom za decu i omladinu „Stanko Paunović“, autorka romana je istakla da će donirati pet procenata od prodaje svakog od primerka ovoj ustanovi socijalne zaštite u kojoj njena junakinja, doduše, nikada nije živela.

„To je porodična priča o mojoj babi, o mom dedi i meni je bilo vrlo važno da je ispričam, a na vama je da to procenite“, dodala je Milica Zarić.

Knjiga, veli Aleksandar Stanisavljević, rođeni Boranin, uz Milicu Zarić i jedan od osnivača „Huk izdavaštva“ je antiratni roman, a upoznaje nas, između ostalih, i sa Vlasima o kojima autorka priča njihovim jezikom.

„Osim živopisnog vlaškog jezika, svaki akter govori svojim specifičnim narečjem, a to nam daje posebnu autentičnost prilikom doživljavanja likova. Za neke postupke svet ne daje olakšavajuće okolnosti, pa nam ova knjiga nudi rešenja tamo gde zavirimo samo ponekad, krišom, u podsvesti, mitologiji. Dileme junakinje knjige su i naše dileme, bilo da ih imamo u sadašnjosti, bilo da smo ih nasledili od predaka. Naposletku, ova knjiga nas upoznaje sa ljudima oko nas, ali će nam pomoći da upoznamo i razumemo i sami sebe“, ističe Stanisavljević.

Osim u Negotinu u kojem je organizovana prva promocija romana, knjiga će uskoro biti predstavljena i u Zaječaru, Boru i Beogradu.