Naslovna Kultura U Negotinu promovisan “Oblak iznad šanka” Aleksandra Markovića

U Negotinu promovisan “Oblak iznad šanka” Aleksandra Markovića

463
0

U zanimljivom i autentičnom ambijentu Kafe kluba “Cinema” promovisana je zbirka pesama “Oblak iznad šanka” Negotinca Aleksandra Markovića, izdanje mladenovačkog “Presinga”.

Aleksandar Marković; Foto: Predrag Buca Trokicić

Sedim na splavu
sa nekim strancima
pijemo vino
i tupimo o poslu.

U jednom trenutku
pored splava
pojavi se ogromna
gvozdena barža
koju gura brod
bar pet puta manji od nje

jedna od onih
koju je moj otac
istovarao noću.

Njegov otkaz
nastavio je jednu reku.

Barža je prošla
u dva gutljaja.

(Bivše sidro; Aleksandar Marković: Oblak iznad šanka)

Aleksandar Marković svojim pesničkim prvencem “Oblak iznad šanka” pomirio je u sebi nekoliko svojih ljubavi od kojih su muzika, poezija i proza, definitivno, bar u njegovom slučaju, primarne.

Nakon beogradske i kragujevačke promocije, ova u rodnom Negotinu priređena je pod vedrim nebom i pod skutima Kafe kluba “Cinema”, jednog od negotinskih kultnih mesta, koje se i stilski i figurativno uklopilo u Markovićeve stihove i njegov prvenac “Oblak iznad šanka”.

“Prezadovoljan sam. Bilo je zaista puno ljudi, mojih prijatelja, najbližih i onih kojima su se promocija i moja knjiga očigledno dopali. Sve je bilo baš kako treba prosto da ne poželim da odem iz Negotina, iako moram zbog obaveza da se vratim u Beograd”, kaže Aleksandar.

Miljan Ristić, Aleksandar Marković i Saša Skalušević; Foto: Predrag Buca Trokicić

O poeziji ovog mladog umetnika govorili su Miljan Ristić, bloger, publicista i iskreni zaljubljenik u umetnost, ali i Saša Skalušević, pesnik i glavni i odgovorni urednik Časopisa “Buktinja”.

Zanimljivo je bilo da se na jednom mestu čuju mišljenja pesnika čak tri generacije, koji su, međutim, bili saglasni u tome, da je Marković definitivno autor upečatljivog izraza, svoj i ničiji, sa poezijom, kako kaže Skalušević, “koja traži celog čitaoca”.

„Markovićeva poezija, ima tri osnovne teme, to su Beograd, kao grad u kome sad živi, koja je pustolovina po sebi, poput oluje bez najave, u kome se on oseća odbačeno i uvučeno u tu crnu rupu, Negotin kao grad detinjstva, prve ljubavi i nežnosti i udes poezije, igra poezije. Njegova poezija je ogoljena, u svom gotovo džez ritmu, jer i sam je vrlo vezan za muziku, tu su i reference na autore kao što su Srđan Valjarević, Mika Oklop, Miloš Komadina, Karver, H. Miler, bitnici, muzika Koena, Nika Kejva i džez. Njegova poezija traži celog čitaoca, jel koliko daje toliko i uzima, poput žestokog pića donosi užitak ali i mamurluk. Inače mi već deceniju sarađujemo u “Buktinji”, objavljivao sam mu prozu i među prvima čitao ovaj rukopis pre izdavanja”, kaže za NG Portal Saša Skalušević.

Foto: Predrag Buca Trokicić

Ovih 46 pesama, nanizanih u šest ciklusa, urbanog su duha, veli Miljan Ristić, uz preporuku čitaocima da se uvere da će sa svakim pročitanim Markovićevim stihom oluja sve jače kovitlati i njihovim umom i njihovom dušom.

 „Mladalački bunt, energija i beskompromisnost, bes koji je karakterističan za mlad duh. Rokenrol satkan u poeziju, muzika kao osnovni pokretač i suština u životu koja je ispunjena njegovom poezijom. To me je privuklo. Video sam jednog iskrenog mladog čoveka koji se ne folira i ima dovoljno hrabrosti da napiše ono što oseća”, kaže nam Miljan Ristić.

Red stihova, red muzike, red pesničkih impresija, tek veče u “Cinemi” zaokruženo je dobrim raspoloženjem i publike i učesnika.

Autor je na kraju strpljivo potpisivao primerke svog pesničkog prvenca uz izbor muzike koja je neposredno i inspirisala “Oblak iznad šanka”.