Naslovna Društvo U Negotinu promovisan “Letopis Eparhije timočke” mr Igora Ivkovića

U Negotinu promovisan “Letopis Eparhije timočke” mr Igora Ivkovića

641
0

U sali Negotinske gimnazije u nedelju, 10. novembra, promovisan je “Letopis Eparhije timočke”, autora protojereja, mr Igora Ivkovića.

Knjiga protojereja, magistra teoloških nauka Igora Ivkovića obuhvata period od osam decenija, od 1934. do 2014. godine, a objavljena je povodom jubileja, 185. godišnjice Eparhije timočke i 800 godina autokefalnosti Srpske pravoslavne crkve.

Reč je o delu koje je, po rečima autora, nastavak Spomenice koja je publikovana povodom stogodišnjice Eparhije, a koja je, pak, u značajnoj meri posvećena pravoslavnim svetinjama u ovom kraju. Knjiga, međutim, donosi značajne dešavanja ne samo u crkvenom, već i u narodnom životu, što je za buduće istraživače, čini i te kako značajnom i zanimljivom.

“U našoj Eparhiji imamo lepe događaje i festivale, ali i sve bogatiju izdavačku delatnost, te je i ova knjiga nastavak rada na Spomenici koja je izašla o stogodišnjici. Počeo sam da istražujem arhive naše Eparhije, koji su zaista bogati, tu sam pronalazio izvore, a obilazio sam i grobove naših prota kako bih kompletirao znanja i o njima, ali i o događajima u periodu od 1934. do 2014. godine”, rekao je, između ostalog, protojerej, mr Igor Ivković, autor ovog letopisa.

O knjizi su govorili i dr Aleksandar Raković, viši naučni saradnik na Institutu za noviju istoriju Srbije, protojerej – stavrofor Ranko Jović, paroh negotinski u penziji, a okupljene je pozdravio i Episkop timočki g. Ilarion.

“Knjiga je od vrhunskog značaja za poznavanje istorije Eparhije timočke i Timočke krajine u celini. Bez ove knjige budući istraživači neće moći da proučavaju istoriju ni Timočke krajine ni Eparhije jer knjiga, zaista, obuhvata 80 godina iscrpnog letopisa, međutim, ona u uvodnim delovima prikazuje mnogo više. Otac Igor je imao  naravno veliku sreću što je i klirik ove eparhije i što je njemu sva arhivska građa bila dostupna, a on je tu građu jako temeljno istražio i ja mu na tome čestitam”, kaže za NG Portal dr Aleksandar Raković, viši naučni saradnik na Institutu za noviju istoriju Srbije.

Moderator ove promocije, održane u sali Negotinske gimnazije, bio je Nenad Vojinović, arhivski savetnik i direktor Istorijskog arhiva u Negotinu, a promociju je uveličao i Hor Crkve Svete Trojice, pod upravom Svetlane Kravčenko.