Naslovna Kultura U Negotinu predstavljena knjiga zaječarskog arhiva o Nikoli Pašiću

U Negotinu predstavljena knjiga zaječarskog arhiva o Nikoli Pašiću

283
0

U dvorištu Istorijskog arhiva Negotin promovisana je knjiga „Nikola Pašić kroz građu Istorijskog arhiva u Zaječaru“ koju su priredili Nikola Milutinović, Bora Dimitrijević i Velibor Todorov.

Zbornikom dokumenata o najpoznatijem Zaječarcu, dugogodišnjem predsedniku vlade Kraljevine Srbije i Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca, osnivaču i vođi Narodne radikalne stranke, Nikoli Pašiću, Istorijskog arhiva „Timočka krajina“ u Zaječaru nastavio je svoju dugogodišnju izdavačku misiju  da javnosti predstavi deo svoje bogate građe.

Knjiga „Nikola Pašić kroz građu Istorijskog arhiva u Zaječaru“ koju su priredili Nikola Milutinović, Bora Dimitrijević i Velibor Todorov, podeljena na tri celine, donosi pregršt zanimljivih dokumenata, novinskih članaka, fotografija, ali i sećanja savremenika koji na najbolji način osvetljavaju lik i delo Nikole Pašića.

“Izdvajamo više originalnih i interesantnih dokumenata koji svedoče o Pašićevoj političkoj delatnosti ali i o njegovom karakteru, recimo kao interesantnije i dragicenije možemo izdvojiti svedočanstva Nikole Pašića sa njegovog školovanja u Cirihu, potom njegovu štednu knjižicu sa jednom oporukom koja govori da je novac bio šteđen za podizanje spomenika ruskom caru Nikolaju Drugom u znak zahvalnosti srpskog naroda. Tu su i brojna druga dokumenta koja svedoče i o Pašićevom karakteru, o njegovom svakodnevnom životu, navikama, političkoj karijeri, pa brojne dragocene porodične fotografije koje predstavljaju prave primere građanskih porodičnih fotografija onog vremena. Tu su i brojni zanimljivi novinski tekstovi i tu se može naći ponešto interesantno za Negotince, recimo tekst poznatog Đorđa Đoke Lazarevića koji je iznosio svoja sećanja na Pašićev život i političko delo navodeći brojne epizode iz njihovog zajedničkog političkog delovanja”, kaže Nikola Milutinović, istoričar i arhivista Istorijskog arhiva „Timočka krajina“ u Zaječaru, uz Boru Dimitrijevića i Velibora Todorova, priređivač knjige.

Knjigu „Nikola Pašić kroz građu Istorijskog arhiva u Zaječaru“ predstavili su Negotincima priređivači Nikola Milutinović i Bora Dimitrijević, dugogodišnji direktor Istorijskog arhiva i Narodnog muzeja u Zaječaru, koji je, inače, autor i koautor više publikacija posvećenih Pašiću, kao što su “Odjeci Pašićevog života”, “Nikola Pašić – predsedniku vlade, strogo poverljivo, lično Pariz, 1919 – 1920”, “Zaostavština iz Toronta”.

O ovoj knjizi govorio je i arhivski savetnik Agim Januzi, kao i Nenad Vojinović, arhivski savetnik i direktor Istorijskog arhiva Negotin.

“U toku svog, više nego poluvekovnog, bavljenja politikom u zadnjoj četvrtini 19. veka i prvoj polovini 20. veka Nikola Pašić je ostavio obilje građe koja se nalazi na više mesta, Arhivu SANU, Arhivu Srbije i Arhivu Jugoslavije, međutim, osnivanje Zadužbine Nikola Pašić i Pašićevog memorijala Istorijski arhiv u Zaječaru je negde 1993-1994. godine krenuo da prikuplja ono što je tada moglo da se prikupi o Nikoli Pašiću i došao do ipak značajne građe koja je objavljena u ovoj knjizi. Imamo i raritete koji se smatraju vrlo ozbiljnim istorijskim činiocima kada je u pitanju Nikola Pašić, kao što su pomenuta sva četiri njegova svedočanstva i čuvena štedna Pašićeva knjižica gde je on ostavio oporuku da se od tih para, a to su neki ruski prilozi, podigne spomenik Nikoli Drugom Romanovu. Spomenik od tih para nije podignut, neko je 1946.  godine taj novac podigao. Sva građa koja je bila sakupljena, fotografije, časopisi i sve što smo uspeli u periodu od 1993. do 2001. da otkupimo, nešto smo dobili i na poklon od Pašićeve porodice, uspeli smo da objavimo i to je jedna zaokružena celina”, rekao nam je Bora Dimitrijević, predsednik Nacionalnog komiteta za nematerijalno kulturno nasleđe.