Naslovna Društvo U Negotinu predstavljen Priručnik za identifikovanje prekograničnih projekata održivog planinskog turizma

U Negotinu predstavljen Priručnik za identifikovanje prekograničnih projekata održivog planinskog turizma

365
0

U velikoj sali Skupštine opštine Negotin danas je Zoran Milovanović, projekt menadžer Regionalne agencije za razvoj istočne Srbije (RARIS) predstavio „Priručnik za identifikovanje prekograničnih projekata održivog planinskog turizma“.

Slađana Stojanović i Zoran Milovanović

Ovaj priručnik, istakla je Slađana Stojanović, rukovodilac Odeljenja za društvene delatnosti, privredu i razvoj opštine Negotin, realizovan je u okviru projekta „Carpathians Conects“ Intereg-IPA Programa prekogranične saradnje Rumunije i Srbije.

Projekat, vredan 227.000 evra, istakao je Zoran Milovanović, projekt menadžer u Regionalnoj agenciji za razvoj istočne Srbije, realizuju RARIS i Rumunska asocijacija za inovacije i transfer tehnologija, filijala Mehedinsci. Realizuje se u opštinama Negotin, Kladovo, Majdanpek, gradu Boru i rumunskim okruzima Karas Severin i Mehedinci.

„Prekogranični projekti u planinskom turizmu su veoma specifični i za njih postoji veoma malo izvora finansiranja ili neke druge podrške. Fondovi Evropske unije su u ovom trenutku jedini realni izvor podrške ovakvim inicijativama i projektima. Zbog toga je pripremljen „Priručnik za identifikovanje prekograničnih projekata održivog planinskog turizma“, koji je uglavnom usmeren ka EU fondovima i njihovim principima i uobičajenim pravilima“, navode u Regionalnoj agenciji za razvoj istočne Srbije.

Priručnik je koncipiran tako da pomogne zainteresovanima za projekte u ovoj oblasti vodeći ih kroz smernice od početne ideje za projekat, preko konkurisanja za EU fondove i realizacije, pa sve do zatvaranja projekta i povraćaja utrošenih sredstava.

On je namenjen predstavnicima insititucija i organizacija koje posluju u oblastima životne sredine i turizma, profesionalcima koji se bave održivim turizmom i srodnim sektorima, kao i predstavnicima lokalne vlasti koje se bave planinskim turizmom u karpatsko prekograničnom području.