Naslovna Kultura U Negotinu počeli “Dani Gergine” u susret Festivalu vlaške muzike

U Negotinu počeli “Dani Gergine” u susret Festivalu vlaške muzike

362
0

U Galeriji Doma kulture “Stevan Mokranjac”, Udruženje za očuvanje kulture i tradicije Vlaha „Gergina“  promovisalo je kompakt disk sa najlepšim vlaškim duetima, DVD „Lepote Krajine i Homolja“ i dokumentarni film “Voda kao graditelj” mr Danila Petrovića.

Vitomir Stanojević, Jovanka Stanojević i dr Siniša Čelojević

Udruženje “Gergina”, nastavljajući svoju misiju čuvanja nacionalne kulture Vlaha do sada je izdalo više od 25 knjiga na vlaškom govoru i brojne nosače zvuka. Kako reče sinoć na promociji novih muzičkih izdanja “Gergine”, dr Siniša Čelojević, predsednik Udruženja, želja im je da zabeleže specifičnosti svakog od 22 vlaška sela u opštini Negotin, pa će i narednih godina nastojati da svoju misiju produbljuju na druge aspekte očuvanja nacionalne baštine, ali i to jedinstveno blago prezentuju i široj javnosti.

Pred publikom se, ovoga puta, našao kompakt disk sa najlepšim vlaškim duetima “Kîntjećilji Vlahilor kîntatje în duoj” sa 15 dueta, od kojih je šest svojevremeno snimio sa raznim izvođačima Slobodan Domaćinović (1951-2015), kome je i posvećen predstojeći jubilarni Festival vlaške muzike “Gergina”.

Promociju ovog kompakt diska uveličali su Ljiljana Nestorović Đokić, Boban Janošević i Vlastimir Žurkić, uz pratnju na harmonici Bobana Pecića.

Ljiljana Nestorović Đokić, Boban Janošević i Boban Pecić

Promovisano je i DVD izdanje „Lepote Krajine i Homolja“ (Frumušaca djin Krajna ši Uomolj) frulaša Vitomira Stanojevića i novinara i snimatelja Miroslava Rajčića. Ovo izdanje snimano je u Jabukovcu, a svojim folklornim umećem obojili su ga članovi kulturno umetničkih društava “Banjica” iz Krivelja, “Floričika” iz Jabukovca, “Čučuk Stana” iz Sikola i “Mokranjac” iz Mokranja.

“Želeli smo da pesmom, nošnjama, običajima i folklorom prikažemo tradiciju i deo kulturnog bogatstva Negotinske, Timočke krajine i Homolja, da mladima pošaljemo poruku da vide kako su im živeli preci, kako su se oblačili, šta su jeli, kako su se družili i poštovali, da ne zaborave svoj kućni prag i da, makar jednom godišnje, posete svoj dom i mesto svojih korena”, rekao je Vitomir Stanojević.

Mr Danilo Petrović, autor filma „Voda kao graditelj“

Negotinci su bili u prilici da pogledaju i film “Voda kao graditelj“, prikazanog prošle godine u zvaničnoj selekciji Međunarodnog festivala zelene kulture “Green Fest” u Beogradu, čiji je autor mr Danilo Petrović, ekolog i profesor biologije u penziji.

“O vodi mogu da pričam kroz razne njene aspekte, ali sam je u ovom filmu gledao kao graditelja, jer vaja kamenje i stenje i čini Negotinsku krajinu prelepom”, istakao je mr Danilo Petrović.