Naslovna Društvo U Negotinu počela vakcinacija stanovništva protiv sezonskog gripa

U Negotinu počela vakcinacija stanovništva protiv sezonskog gripa

239
0

Vakcinaciju građana protiv gripa započela je u Domu zdravlja Služba za epidemiologiju, Odsek za vakcinaciju Zdravstvenog centra Negotin.

Ilustracija; pixabay.com

Za vakcinaciju stanovništva protiv sezonskog gripa obezbeđeno je 1.500 doza vakcine, a preporuka je da se vakcinišu građani stariji od 65 godina i hronični bolesnici. Vakcinacija se obavlja radnim danima od 7 do 15 časova.

Pacijenti sa hroničnim oboljenjima bi trebalo da ponesu neki od medicinskih dokumenata iz kojih se vidi od čega boluju i na kojoj su terapiji. Uput za vakcinu nije potreban.

Za pacijente koji nisu sigurni da li bi trebalo da se vakcinišu potrebno je da donesu lekarski izveštaj svog izabranog lekara ukoliko je on procenio da je vakcina potrebna. Ukoliko je pacijent prehlađen ili ima povišenu temperaturu vakcinacija se odlaže do oporavka.

Sezonska trovalentna vakcina se preporučuje osobama sa hroničnim poremećajima plućnog i kardiovaskularnog sistema, kao i metaboličkim poremećajima, uključujući pre svega šećernu bolest, poremećaje rada bubrega, a preporučuje se i osobama sa oslabljenim imunitetom.

U obavezi su da vakcinu prime svi koji boluju od hronične bolesti kardiovaskularnog sistem i pluća, dijabetičari, oboleli od malignih bolesti, psihoza i svih ostalih stanja umanjene imune sposobnosti. Lekari podsećaju da ovu vakcinu mogu da prime i deca.