Naslovna Događaji U Negotinu otvorena izložba „Tapiserija sopstvenog puta“

U Negotinu otvorena izložba „Tapiserija sopstvenog puta“

437
0

U galeriji Doma kulture „Stevan Mokranjac“ otvorena je izložba „Tapiserija sopstvenog puta“ na kojoj je negotinskoj publici predstavljen deo bogate kolekcije „Ateljea 61“, najstarije i jedinstvene ustanove za izradu tapiserija na srpkom, ali i jugoslovenskom prostoru.

Izloženo je 13 tapiserija velikog formata, izrađenih u klečanoj i kombinovanim tehnikama, autora tapiserista, ali i umetnika slikara koji su se suočavali sa osobenostima i suštinom ove vrste likovnosti.

“Negujući od svog osnivanja, 1961. godine, tradicionalni pristup izvođenju tapiserije, „Atelje 61“ do danas ostaje veran klasičnoj tkanoj tapiseriji, dokazujući da još uvek postoje neistražena područja koja treba otkriti. U našoj zbirci je preko 300 tapiserija vrhunskih tapiserista i čast nam je što je naš saradnik i akademska umetnica Negotinka Dušanka Botunjac, slobodno mogu reći, najznačajniji tapiserista u Srbiji i bivšoj Jugoslaviji”, istakla je otvarajući izložbu Goranka Vukadinović, istoričar umetnosti.

Za bogaćenje jedinstvene zbirke „Ateljea 61“ značajnu ulogu imali su konkursi za tapiseriju koji su zahtevali izraženu individualnost i adaptabilnost likovnog iskaza tapiserijskoj umetnosti.

Od 1998. godine, “Atelje 61” organizuje internacionalne tapiserijske radionice i na taj način uspostavlja saradnju sa umetnima širom sveta kojima je prevashodna vokacija upravo tapiserija, stvarajući tako širok poligon za eksperiment i istraživački rad u ovoj oblasti.

Tapiserije iz zbirke “Ateljea 61“ izlagane su na svim kontinentima, izuzev Australije, a Negotinci će moći da ih vide narednih 15 dana.