Naslovna Kultura U Negotinu otvorena izložba radova Luke Dedića

U Negotinu otvorena izložba radova Luke Dedića

576
0

Izložbom slika, grafika i crteža Luke Dedića, Dom kulture “Stevan Mokranjac” zaokružio je likovni program za ovu godinu.

“Teško je povući granicu između sna i jave, to su neke stvari neobične i tajnovite”, ovom rečenicom akademski slikar Luka Dedić je, čini se najkraće, sam opisao utisak koji u očima posmatrača ostavlja njegov neobičan likovni svet.

U Negotinu izlaže prvi put, pet godina od poslednje samostalne izložbe priređene u Budvi. Gotovo dve decenije saradnik je Republičkog zavoda za zaštitu spomenika kulture i angažovan na konzervaciji i restauraciji fresaka u manastiru Studenica.

Slikarstvom i svojim poslovima, na terenu se, kaže, bavi posle četiri a neke od slika i izraza, koji narednih dvadesetak dana može da pogleda i negotinska publika, nastali su upravo u Studenici.

U galeriji Doma kulture “Stevan Mokranjac” predstavlja 33 svoja rada – slike, grafike i crteže nastale u periodu od 2007. do 2016. godine.

“Litografija kao grafička tehnika pruža da crtaš po tom kamenu i da to štampaš, što sa sobom nosi određene estetske kvalitete, crtež sa sobom nosi svoje fenomene a slika sa bojom, tim premazima, lazurima, kolorističkim kvalitetima nosi neke svoje specifičnosti.  Sve je to nastajalo u nekom tom periodu, a onda se i dopunjavalo, nadograđivalo i razvijalo”, kaže Luka Dedić.

Ovaj zanimljivi umetnik razvija svoju priču i u tehničkom smislu, provlači je kroz sopstvenu prizmu i kaže da je tehnika ta koja te uslovljava da razmišljaš na specifičan način.

Polako radi na novom ciklusu i unapred se raduje budućim druženjima sa negotinskom publikom.

“Luka Dedić je umetnik, po meni slikar fantastike. On je pre svega crtač i to je na neki način i osnovna likovna disciplina kojom Luka zaista odlično vlada. Sadržaji njegovih likovnih dela su, po meni, zapravo fragmenti, delići, krhotine stvarnosti i budnog stanja i nekog sna. Parčići jave i sna koje ovaj umetnik vešto sakuplja kao kolekcionar svega na ovom svetu“, rekao je otvarajući izložbu Milan Radosavljević, urednik likovnog programa Doma kulture „Stevan Mokranjac“.