Naslovna Kultura U Negotinu otvorena izložba o Geoparku Đerdap

U Negotinu otvorena izložba o Geoparku Đerdap

650
0

U galeriji Muzeja Hajduk Veljka posetioci će biti u prilici da do sredine marta pogledaju izložbu fotografija „Geopark Đerdap — Putovanje kroz prvi i jedini geopark u Srbiji“.

Posetioci u galeriji negotinskog Muzeja Hajduk Veljka bili su u prilici da izložbom najatraktivnijih objekata kulturnog, prirodnog i geo nasleđa upoznaju Geopark Đerdap, koji je odlukom Izvršnog saveta Organizacije Ujedinjenih nacija za obrazovanje, nauku i kulturu u julu 2020. upisan na listu UNESCO GLOBAL GEOPARКS i proglašen prvim geoparkom u Srbiji.

Na tridesetak fotografija predstavljen je prvi i jedini geopark u Srbiji, koji se prostire na površini od 1.330 kvadratnih kilometara na teritoriji četiri opštine: Golubac, Majdanpek, Кladovo i Negotin.

Izložbu „Geopark Đerdap — Putovanje kroz prvi i jedini geopark u Srbiji“ otvorili su Ivica Trajković, direktor Muzeja Кrajine i Saša Nestorović, rukovodilac službe zaštite, unapređenja, promovisanja i održivog razvoja Nacionalnog parka Đerdap.

„Proglašenjem Đerdapa za geopark omogućeno je razvijanje prakse i modela za jedinstveno povezivanje zaštite geološkog nasleđa i regionalnog održivog ekonomskog razvoja ovog područja“, rekao je Nestorović.

O značaju i karakteristikama ovog geoparka prisutne u galeriji Muzeja Hajduk Veljka upoznale su na prezentaciji Tamara Janković i Milica Stojanović.

Područje Đerdapa u kulturnološkom i istorijskom smislu predstavlja jedno od najznačajnijih srpskih i evropskih kulturnih baština nekoliko civilizacija koje su živele na ovim prostorima od vremena mezolita, preko doba eneolita, rimskog, vizantijskog i perioda Osmanlijskog carstva ali i Srbije 18. i 19. veka.

Upravo zato okosnicu ove izložbe, na fotografijama velikog formata, čine atraktivni objekti geonasleđa, motivi tradicionalne arhitekture, folklora i života stanovnika područja prvog srpskog geoparka, Đerdapska klisura, Vidikovac Ploče, Mali Štrbac, Lepenski vir, vodopad Blederija kod Кladova, kastrum Diana, Prerasti i Manastir Vratna, rudnik Rudna Glava, Rajkova pećina, tradicionalne kuće u Golubinju, Golubačka tvrđava, Manastir Tumane…

Izložba koju zajednički organizuju Turistička organizacija opštine Negotin, Muzej Кrajine i JP “Nacionalni park Đerdap”, biće otvorena do sredine marta.