Naslovna Društvo U Negotinu otvoren Savetodavni centar za omladinski turizam

U Negotinu otvoren Savetodavni centar za omladinski turizam

768
0

Otvaranjem Savetodavnog centra za omladinski turizam u Negotinu je održana završna konferencija projekta „Mladi u turističkoj industriji“ koji realizuje Udruženje “Srbija za mlade” u partnerstvu sa opštinom Negotin.

Projekat „Mladi u turističkoj industriji“ realizovan je u okviru globalnog projekta „Podrška Evropske unije aktivnom uključivanju mladih”.

U okviru ovog projekta koji je realizovan u opštinama Negotin, Bajina Bašta, Nova Varoš, Raška, Niš, Bač, Savski venac – Beograd i Bečej organizovani su info dani kroz koje je prošlo 400 mladih, ali i treninzi i edukacije za oko 300  nezaposlenih, od kojih je bilo najmanje 40 odsto žena i 15 odsto pripadnika ugroženih grupa.

„Ovaj projekat je promocija samozapošljavanja i preduzetništva mladih. Mladi su na našim info danima i treninzima imali priliku da slušaju predavanja od eminentnih stručnjaka iz oblasti turizma, koji su sa njima delili iskustva, znanja i ohrabrili su ih da pronađu svoju šansu upravo u turističkom sektoru bilo kroz zapošljavanje u nekoj firmi, bilo kroz pokretanje nekog inovativnog preduzetničkog poduhvata“, rekao je Tijago Fereira iz Udruženja „Srbija za mlade“.

Tijago Fereira, Udruženje „Srbija za mlade“

Projekat je, dodao je Fereira, nastojao da doprinese stvaranju novih mogućnosti za zapošljavanje mladih u turističkoj industriji, kroz direktno uključivanje ciljnih grupa i podršku zainteresovanim stranama.

“U okviru samog projekta smo organizovali i prakse u hotelima, turističkim agencijama, neke od njih i dalje traju i siguran sam da su neki od tih mladih već počeli da primenjuju znanja koja su stekli”, rekao je u Negotinu Tijago Fereira i dodao da je Negotin turistima “generalno nepoznata destinacija iako ima mnogo potencijala i prirodnih bogatstva koja tek treba da se iskoriste u turizmu”.

Kruna ovog projekta je otvaranje regionalnog Savetodavnog centra za omladinski turizam u Negotinu koji je smešten u prostorijama ovdašnjeg Centra za obrazovanje Doma kulture „Stevan Mokranjac“, u zgradi nekadašnjeg Radničkog univerziteta, a opremljen sredstvima iz projekta.

„U Savetodavnom centru za omladinski turizam će se organizovati edukacije. Ovde mladi imaju pristup svoj neophodnoj opremi za realizaciju svojih ideja. Ovde će dolaziti mentori iz organizacije „Srbija za mlade“ s vremena na vreme zajedno sa drugim stručnjacima iz oblasti turizma. Ovde ćemo organizovati edukacije  i bićemo uvek dostupni svima koji žele da nešto rade u turističkom smislu“, rekao je Fereira.

Vladimir Veličković, predsednik opštine Negotin

Inače, projekat je vredan 200.100 evra, od kojih sa 10 odsto sredstava učestvuje opština Negotin, a trajao je 15 meseci. Današnjoj završnoj konferenciji prisustvovali su, između ostalih, predstavnici Nacionalnog udruženja turističkih agencija u Srbiji (JUTA), Udruženja turističkih vodiča Srbije i Udruženja “Hores”.

“Razvoj i unapređenje ljudskih resursa je od suštinskog značaja za lokalni ekonomski razvoj i verujem da će pomoći mladima da svoju šansu pronađu upravo u sektoru turizma. O Negotinu će se mnogo više govoriti i kada kompleksi pivnica u Rajcu i Rogljevu budu rekonstruisani s obzirom da predstavljaju jedinstveni turistički biser, i samim tim biće potrebno da se što veći broj ljudi, posebno mladih iz ovog kraja aktivnije uključi u turističku industriju”, rekao je Vladimir Veličković, predsednik opštine Negotin.