Naslovna Društvo U Negotinu održano predavanje o lečenju dijabetesa savremenim insulinima

U Negotinu održano predavanje o lečenju dijabetesa savremenim insulinima

459
0

Stručnjaci Klinike za endokrinologiju Kliničkog centra Srbije u Beogradu na stručnom predavanju u Negotinu, internistima iz Zaječara i Kladova i lekarima negotinskog Zdravstvenog centra govorili su o lečenju dijabetesa savremenim insulinima.

Sama činjenica da u svetu od dijabetesa boluje 425 miliona ljudi pokazuje više nego jasnu nužnost da se o ovoj bolesti više govori. Kako ističe dr Vidosava Paunović Barbulović, vršilac dužnosti direktora ZC Negotin u Srbiji od dijabetesa boluje više 700.000 odraslog stanovništva, a više od polovine tog broja su radno sposobni pacijenti od 40 do 59 godina starosti.

“Adekvatno lečenje je izuzetno važno da bi se sprečio nastanak teških komplikacija. Oko 90 odsto registrovanih pacijenata ima dijabetes tipa 2, koji se uglavnom dijagnostikuje nakon perioda adolescencije i za liji se nastanak vezuje brz i nezdrav način života, hrana bogata ugljenim hidratima, sve više prisutna gojaznost, smanjena fizička aktivnost”, ističe dr Paunović Barbulović.

Evidencija pacijenata sa dijabetesom počela je u Zdravstvenom centru Negotin marta 1990. godine, otvaranjem kartona u koji se upisuje vreme dolaska na pregled, vrednosti glikemije koje se prate kroz dnevni glikemijski profil, pregledi koje je obavio pacijent i oni na koje je upućen.

“Kartoni se čuvaju u posebnom prostoru Internističke ambulante, a do danas imamo ukupno 3.478 kartona. Od tog broja 3.002 pacijenta su na terapiji tabletama, 629 je na insulinu, a 117 primenjuje higijensko-dijetetski režim”, kaže dr Vidosava Paunović Barbulović.