Naslovna Društvo U Negotinu održano predavanje „Apiterapijom do zdravlja“

U Negotinu održano predavanje „Apiterapijom do zdravlja“

868
0

Prof. dr Mića Mladenović, predsednik Udruženja pčela i zdravlje „Api Beo“ Srbije održao je u Negotinu predavanje „Apiterapijom do zdravlja“ za pčelare i sve ostale zainteresovane.

Jedna od tema bila je upoznavanje sa pčelinjim proizvodima i njihova primena u ishrani kao prevencija bolesti ili pomoć u rešavanju određenih zdravstvenih problema.

Mladenović je najveći deo predavanja posvetio glavnim pčelinjim proizvodima: medu, vosku, propoplisu, polenovom prahu, matičnom mleču i pčelinjem otrovu koji se prvenstveno koriste kao hrana, ali i kao pomoćno lekovito sredstvo.

Govorio je i o receptima koji se već decenijama primenjuju na našim prostorima, želeći da učesnike predavanja podseti na recepte koji se lako pripremaju u kućnoj radinosti za porodicu, prijatelje, ali i da istovremeno motiviše kolege iz sveta zvanične medicine i na korišćenje alternativne,  koja je kao oblast prisutna više hiljada godina.

„Temu smo proširili sa API turizmom i prezentacijom pčelarstva ovog kraja i korišćenjem API komore gde se ljudi mogu aktivirati u jednoj novoj oblasti a to je ležanje na košnicama i odmaranje, kao i inhalacija putem vazduha iz košnica. Ovo ležanje se pokazalo kao blagotvorno jer mikrovibracije pčela odgovaraju mikrovibraciji mozga čoveka, tako da ležanje od samo 20-30 minuta na košnicama odmara čoveka kao da je ležao osam sati u krevetu. A inhalacija je vezana za korišćenje maski i creva koji se sa ventilatorom ugrađuju iznad košnice i udiše se vazduh koji je bogat svim onim isparljivim materijama iz meda, propolisa, matičnog mleča i pčelinjeg otrova. Inhalacija ima poseban značaj kod svih disajnih problema, može se lečiti kašalj, bronhitis, glavobolja, migrena, tzv. „menadžerske bolesti“, stres“, kaže prof. dr Mića Mladenović.

Mladenović je u Negotinu izneo podatak da se danas u svetu apiterapeutskim sredstvima leči 300 miliona ljudi, a broj registrovanih API teraputa je oko 140.000. U Srbiji je apiterapija još uvek u razvoju.

„U Srbiji smo samo mi, za ovih devet godina edukovali oko 150 ljudi, i to ne samo iz Srbije. Bilo je nekoliko pčelara iz Slovenije, Hrvatske, BIH, Crne Gore i Makedonije i imali smo i dva Rusa koji žive u Baru, tako da smo mi udruženje koje je prešlo granice naše zemlje“, rekao je prof. dr Mića Mladenović, predsednik Udruženja pčela i zdravlje „Api Beo“ Srbije.

Na teritoriji negotinske opštine, među pčelarima, još uvek niko ne primenjuje API terapiju, koja je kako se čulo, imajući u vidu to što se Negotin nalazi na tromeđi, ali i na trasi Dunavske biciklističke rute, potencijalno dobro tržište u povezivanju ove delatnosti sa turizmom.

To je i bio jedan od razloga da Turistička organizacija opštine Negotin u saradnji sa Društvom pčelara „Hajduk Veljko“ ovim predavanjem pomogne pčelarima u unapređivanju kvaliteta, širenju ponude i sadržajima koji potencijalnim turistima mogu da pruže mogućnost novog doživljaja.

I ovo predavanje organizovano je u okviru projekta „Oni vide med i vino” koji TOON sprovodi uz podršku Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija Srbije.