Naslovna Društvo U Negotinu održano četvrto memorijalno takmičenje duvača „Mile Paunović“

U Negotinu održano četvrto memorijalno takmičenje duvača „Mile Paunović“

722
0

David Surdanović, maturant Umetničke škole „Stevan Mokranjac“ iz Negotina u klasi Predraga Tasića osvojio je na četvrtom po redu memorijalnom takmičenju „Mile Paunović“ najveći broj poena, 98,33 i pehar u konkurenciji trubača.

David Surdanović

Pehare su osvojili i Josipa Vasilevska iz Kavadaraca sa 98,25 poena (flauta u klasi Silvane Čuleve Atanasove), Dževad Dželadinov iz Štipa sa 96,75 poena (trombon u klasi Filipa Stevanovskog), Martin Varadinov, takođe iz Štipa sa 96,50 poena (saksofon u klasi Nikole Temelkova) i kamerni ansambl iz Kavadaraca koga čine Josipa Vasilevska i Mia Martina Madžukova na flautama u pratnji Verice Ristove na klaviru, učenica iz klase Silvane Čuleve Atanasove i Jelice Lazarove, koje su osvojile 98,25 poena.

“Svirao sam poprilično zahtevan i težak program, kojim ću se između ostalog predstaviti i na prijemnom ispitu za Fakultet muzičke umetnosti, program u kojem je stil jako bitan, zato mi je bilo važno i da ga donesem kvalitetno i precizno, a opet i emotivno pred publiku i naravno stručni žiri. Raduje me da sam u tome i uspeo”, kaže David Surdanović.

Jelena Radosavljević; klavirska saradnja Danilo Perković; foto: Nebojša Radosavljević

Zlatnu medalju na ovom takmičenju osvojila je u prvoj kategoriji Jelena Radosavljević, sa odseka flaute Valentine Dimitrijević sa 95,50 poena.

Drugu nagradu osvojile su i negotinske flautistkinje Lena Stepanović, Teodora Konstandinović i Milica Stanković, iz klase Valentine Dimitrijević.

“Generalno mi je drago što su sve moje takmičarke shvatile ovo takmičenje vrlo ozbiljno. Vežbale su i tokom raspusta predano. Svaka je na takmičenju dala svoj maksimum i osvojile su zasluženo nagrade. Moram da kažem da je Jelena posebno bila na visini svog zadatka, Milica, takođe, ali i ostale devojčice. U mojoj klasi ih ima 12, ja sam za takmičenje odabrala njih pet i nisam pogrešila, što se i vidi po postignutom“, kaže Valentina Dimitrijević, profesor flaute u negotinskoj Umetničkoj školi „Stevan Mokranjac“.

I negotinski trio truba u sastavu: Nemanja Lukić, Gabrijel Krstić i David Surdanović, iz klase trube Jovana Delića iz Umetničke škole “Stevan Mokranjac” u Negotinu osvojio je zlatnu medalju sa 95 poena, dok je duo truba Gabrijel Krstić-David Surdanović iz iste klase osvojio drugu nagradu.

Od ostalih negotinskih takmičara treća nagrada pripala je Andrijani Marić (flauta) iz klase Valentine Dimitrijević i Milanu Radojeviću (truba) iz klase Jovana Delića, dok je Nemanja Lukić iz iste klase trube pohvaljen.

“Ovo memorijalno takmičenje je u odnosu na prethodne daleko najjače i po kvalitetu, i po broju takmičara, a bilo ih je 40 i po tome što smo imali i prve takmičare u kategorijama trombon i saksofon. Zahvaljujući takmičarima iz Makedonije, iz Štipa i Kavadaraca, takmičenje je internacionalno. Njima smo posebno zahvalni i radujemo se daljoj saradnji. Kvalitet samog takmičenja značajno je podigla i njihova ekipa takmičara. Uživali smo u kvalitetnoj i izvrsnoj interpretaciji”, kaže profesor trube Predrag Tasić.

Zapažene uspehe ostvarili su i učenici Muzičke škole “Konstantin Babić” iz Kladova, upravo iz klase profesora Tasića: Leonardo Krstić i Srđan Dimitrijević, koji su sa 97,33, odnosno 95 poena osvojili zlato, kao i Nemanja Najdanović i Filip Pejkić, kojima je sa 94, odnosno 90,67 poena pripala druga nagrada.

Inače, četvrto Memorijalno takmičenje u spomen na maestra trube Mileta Paunovića, osnivača klase trube u Negotinu, okupilo je predstavnike muzičkih škola „Nevena Popović“ iz Grocke, „Stevan Mokranjac“ iz Vranja i Negotina, „Konstantin Babić“ iz Kladova, ali i „Lazo Micev Rale“ iz Kavadaraca i „Sergej Mihajlov“ iz Štipa.

Takmičare je, inače, ocenjivao stručni žiri u sastavu: Mladen Đorđević (truba), Predrag Tasić (truba), Milan Radić (horna) i Tijana Jovev (flauta).

Rezultate takmičenja možete pogledati OVDE.