Naslovna Društvo U Negotinu održana regionalna edukacija ljudskih resursa u turizmu

U Negotinu održana regionalna edukacija ljudskih resursa u turizmu

521
0

Centar za istraživanje i studije turizma iz Novog Sada u saradnji sa Turističkom organizacijom Srbije otpočeo je program „Edukacija ljudskih resursa u turizmu Republike Srbije“.

Domaćin radionica za istočnu i jugoistočnu Srbiju u vili “DeLux” bila je 14. jula Turistička organizacija opštine Negotin.

„Program je namenjen zaposlenima u sektoru turizma i predstavlja set obuka i edukacija. Imamo 10 tematskih oblasti, 20 destinacija, 30 radionica. Teme su stavljene u kontekst oporavka turističkih destinacija od krize izazvane pandemijom kovida-19 i treba da doprinesu unapređenju turističke privrede na teritoriji Republike Srbije”, ističe Maja Simonović, projektni menadžer.

Docent doktor Miha Lesjak

Predavanje “Maksimizacija plasmana turističkih proizvoda i usluga u ruralnim sredinama” bila je tema doc. dr Mihe Lesjaka, prodekana Fakulteta za turistički menadžment Univerziteta “Primorska” iz Portoroža (Slovenija). Lesjak je ovom prilikom prezentovao i konkretnu studiju slučaja „Slovenia Unique Experience“.

„Pružaoci usluga u turizmu imaju sada vremena da nešto novo nauče, da dobiju nova znanja vezana i za digitalni marketing i za razvoj svojih proizvoda. Sa razvijanjem iskustva, u budućnosti se dalje razvijaju i njihovi proizvodi. Mi prvo sa terena dobijemo neke informacije, onda te proizvode stavimo na viši nivo, tako da oni turistima predstavljaju posebno iskustvo koje oni dele sa svojim prijateljima, vraćaju se na tu destinaciju i danas jako bitno, stave na društvene mreže i veruju u ono što su doživeli. Destinacija onda prepozna da se turisti vraćaju i razvija dalje svoje proizvode sa novim stvarima zanimljivim za turiste, sa ciljem da se oni dobro osećaju i da svoju želju za dobrim uslugama zadovolje na toj destinaciji koju su već ranije posetili“, kazao je u Negotinu Miha Lesjak.

Adriano Požanić

Adriano Požarić, glavni urednik magazina “TURIZAM info” i direktor kompanije “Info Lab Mediji” iz Opatije (Hrvatska) koji se dugo godina bavio marketingom u okviru tamošnje Turističke organizacije govorio je na temu „Digitalni marketing – upravljanje recenzijama i online kampanje – uspešni primeri kontinentalne Istre“.

Požarić je, inače, treća generacija u svojoj porodici koja se bavi turizmom u Opatiji, gradu koji je prve goste primio još 1844. godine. Iz prve ruke, okupljeni turistički poslenici slušali su njegovu veoma inspirativnu priču, prepunu korisnih saveta, a u izjavi za novinare Adriano Požarić je rekao:

„Danas sam ovde preneo nove trendove, od samog marketinga i nastupanja na sajmovima jer oni vraćaju i taj neki „road show“ i kontakte, preko toga šta je danas u digitalnom marketingu bitno: društvene mreže, Instagram, Facebook, koji su trendovi, na šta treba paziti. Bilo je tu i teorije marketinga ali mislim da će ono biti praktično i verujem da će i svi polaznici ovog kratkog tečaja imati malo više znanja, pa se nadamo da će, kad za godinu-dve ponovo dođemo u Negotin, biti i nešto više turizma.“

Predavanja su pratili predstavnici turističkih organizacija istočne i jugoistočne Srbije, kao i pružaoci usluga sa ovog područja.

„Edukacije su nam sigurno potrebne, potrebno je da pored podizanja infrastrukturnih kapaciteta na turističkim lokacijama podignemo i ljudske resurse da ljude što više uvedemo u turizam kako bi bolje pružili uslugu svih potencijalnim turistima. Dobra stvar ovih radionica je što će učesnici iz više opština da se povežu, da razmene svoja iskustva, kontakte i da kasnije jedni drugima šalju i turiste i da rade na poboljšanju saradnje“, rekao je Dušan Petrović, direktor Turističke organizacije opštine Negotin.