Naslovna Kultura U Negotinu održana Međuokružna smotra folklornih ansambala Borskog i Zaječarskog okruga

U Negotinu održana Međuokružna smotra folklornih ansambala Borskog i Zaječarskog okruga

573
0

U organizaciji  Saveza amatera Srbije i Doma kulture “Stevan Mokranjac“  sinoć je u Negotinu održana Međuokružna smotra folklornih ansambala Borskog i Zaječarskog okruga.

KUD „Stevan Mokranjac“, Negotin

Selekciona komisija koju je delegirao Savez amatera Srbije, Milan Brujić, dugogodišnji rukovodilac i koreograf KUD-a “Abrašević” iz Beograda i autor brojnih nagrađivanih koreografija, kao i Ilija Pavlović, muzički urednik Prvog programa Radio Beograda, član Organizacionog odbora “Carevčevih dana” i saradnik Narodnog pozorišta, ocenjivali su sinoć, nastup Kulturno-umetničkog društva “Stevan Mokranjac” iz Negotina.

Pevačka grupa KUD „Stevan Mokranjac“, Negotin

Negotinski ansambl predstavio se dvema koreografijama Dejana Ivkovića, vlaškim igrama iz Negotinske krajine i igrama iz Crnorečja.

Pevačka grupa izvela je kompoziciju “Da sam izvor voda ladna”, a orkestar “Štubičko poselo”  i za kraj “Staru Vlajnu”.

Članovi Selekcione komisije Ilija Pavlović i Milan Brujić

“Ocenjujem praktično sedam elemenata, kao što je izbor građe za pravljenje koreografija, da li je stilizacija, da li je izvorna igra, da li su koreografska rešenja komplikovana ili jednostavna, kostimska opremljenost ansambla, uigranost, vokalno izvođenje i tako dalje. Ja sve to ocenim i posle nađem srednju ocenu i tako dođem praktično do rezultata”, kaže za NG Portal Milan Brujić navodeći da će uskoro biti poznato kojih je 18 ansambla u Srbiji zadovoljilo kriterijume Selekcione komisije da  6. i 7. aprila nastupi u Čačku na završnom Festivalu najboljih folklornih ansambala Srbije.

Škola folklora „Kolo“ Doma kulture iz Knjaževca

Negotinska publika bila je u prilici da uživa i u nastupu  Škole folklora „Кolo“ Doma kulture iz Кnjaževca koja se predstavila igrama iz Gornje Pčinje, koreografa Dejana Trifunovića, ali i igrama iz Crnorečja u koreografiji Desanke Đorđević.

Ovaj ansambl postoji već 15 godina i sa uspehom neguje igre knjaževačkog kraja i čuva tradicionalne vrednosti narodne igre, a na smotri u Negotinu nastupali su revijalno. Iako najavljivan, KUD Bor je odustao od takmičenja.

“Gajenje našeg nacionalnog blaga je u velikoj krizi, iako je u Srbiji registrovano 678 kulturno-umetničkih društava, od kojih 136 samo u gradu Beogradu, u krizi su, i zbog nedostatka materijalnih sredstava i zbog toga što se sve manje dece opredeljuje da se bavi folklorom, pogotovu dečaka. Ali, ima i dalje jako dobrih ansambala, igra se sa puno entuzijazma, mladih koreografa koji se bave istraživačkim radom, što me posebno raduje”, kaže Milan Brujić čije su koreografije Dužijanca, Prokuplje, Mariovske igre, Sinjsko kolo i druge nagrađivane i rado izvođene širom zemlje i u inostranstvu.