Naslovna Društvo U Negotinu održan Forum poslodavaca

U Negotinu održan Forum poslodavaca

809
0

Nacionalna  služba  za  zapošljavanje, Filijala  Bor organizovala je u Negotinu drugi ovogodišnji Forum poslodavaca.

Nakon Foruma poslodavaca, koji je nedavno organizovan u Boru, Nacionalna služba za zapošljavanje (NSZ), Filijala Bor u saradnji sa opštinom Negotin, za 25 ovdašnja poslodavca organizovala je Forum na kojem ih je informisala o merama aktivne politike zapošljavanja kroz 12 javnih poziva koji su raspisani krajem januara.

“Ovi javni pozivi nisu namenjeni samo poslodavci već i nezaposlenima. Tu je, pre svega, aktuelna subvencija za samozapošljavanje koja je jako aktuelna i za koju postoji veliki broj zahteva. Slobodno mogu da kažem da je 25 Negotinaca uz pomoć sredstava iz republičkog i iz opštinskog budžeta prošle godine započelo svoj samostalni privatni biznis. Takođe i za ovu godinu je lokalna samouprava Negotin izdvojila dva miliona dinara i očekujemo da ukoliko bude veliki broj zahteva za samozapošljavanje da će lokalna samouprava imati sluha kao što je i do sada da se izdvoje dodatna sredstva”, kaže Lidija Načić, direktorka Nacionalne  službe  za  zapošljavanje, Filijale Bor.

Na teritoriji ove Filijale je 8.597 nezaposlenih, od kojih u opštini Negotin 1.964, od kojih su 1.091 žena.

”To je nešto više od 50 posto i tu bi se trebalo poraditi da se nađe malo više prostora i poslovana kojima mogu da rade žene. Kada je u pitanju prethodna godina u opštini Negotin je negde pet procenata manje nezaposlenih jer je na kraju januara 2021. godine 2.072 nezaposlena. Kada je u pitanju Filijala Bor to je nešto malo više od 10 procenata jer i sami znate da je kompanija “Ziđin” u Boru i Majdanpeku zaposlila veći broj radnika”, ističe Lidija Načić.

Lokalna samouprava je za aktivne mere zapošljavanja izdvojila dva miliona dinara, od kojih 1,2 miliona dinara pomoći prilikom samozapošljavanja i 800.000 dinara za stručnu praksu. U opštini Negotin navode da će izdvojiti i dodatna sredstva ukoliko interesovanje za ovim vrstama pomoći bude veće.

“Želimo da izdvajanjem dodatnih sredstava pomognemo našim sugrađanima da pokrenu sopstveni biznis i na taj način smanjimo nezaposlenost. Smatram da svakom ko sebe vidi u privatnom biznisu treba da pomognemo pogotovu ako nastavi da radi posle tih godinu dana. Drago mi je što su svi koji su prošle godine dobili subvencije za samozapošljavanje, sem jednog poslodavca, nastavili da rade i posle isteka prve godine poslovanja”,  rekao je Vladimir Veličković, predsednik opštine Negotin.

Cilj organizovanja Foruma poslodavaca, ističu u Nacionalnoj službi za zapošljavanje je da se uspostavi kontakt sa poslodavcima, da se ispita tržište i potrebe poslodavaca za zapošljavanjem, ali i da se promovišu programi zapošljavanja iz kategorije teže zapošljivih osoba. Među 25 poslodavaca koji su prisustvovali današnjem forumu, održanom u velikoj sali opštine Negotin, bilo je i onih koji su već koristili programe podsticaja, kao i novih poslodavaca.

“Naša iskustva u saradnji sa Nacionalnom službom za zapošljavanje su izuzetno dobra. Duži niz godina unazad koristim razne programe i stvarno sam zadovoljna. Koristila sam program stručne prakse gde su se mladi osposobljavala za rad, neke smo i zadržali u radnom odnosu, koristili smo program za zapošljavanje iz kategorije teže zapošljivih, posebno za radnike koji bi radili u grafičkoj delatnosti, knjigovesci, tako da su i ti ljudi ostali da rade. Interesovanje radnika nije veliko, teško se nalaze radnici, pogotovu mladi ljudi”, kaže Nada Lazić, preduzetnik.