Naslovna Društvo U Negotinu od 1. septembra bez podela na grupe, u Kladovu srednjoškolci...

U Negotinu od 1. septembra bez podela na grupe, u Kladovu srednjoškolci po drugom modelu

1354
0

Početak školske godine obeležiće u Srbiji tri modela nastave koji će biti u primeni u zavisnosti od epidemiološke situacije. Školski čas će ponovo trajati 45 minuta.

Ilustracija, pexels.com

Škole u Srbiji će 1. septembra primiti đake bez podela na grupe, a časovi će ponovo trajati 45 minuta. Ovoj nedavnoj odluci Kriznog štaba, najviše su se obradovali đaci ali i roditelji koji su protekle skoro dve školske godine imali ozbiljne organizacione probleme zbog skraćenih časova i podela na grupe.

Škole na raspologanju imaju tri modela nastave koji će moći da se primenjuju u zavisnosti od epidemiološke situacije u gradovima i opštinama u Srbiji.

Prvi model, po kojem će raditi većina osnovnih i srednjih škola u Srbiji, pa i u Borskom i Zaječarskom okrugu i samim tim i u opštini Negotin, podrazumeva neposrednu nastavu za sve učenike, bez podela đaka na grupe. Učenici će nositi maske tokom odgovaranja i komunikacije a nastavnici koji su vakcinisani neće nositi maske osim kada su na udaljenosti manjoj od jednog i po metra.

Drugi model je kombinovan i sličan je prošlogodišnjem. To bi u praksi značilo da bi učenici jedan dan radili onlajn a sledeći imali neposredne časove. Ovaj model nastave će se primenjivati u srednjim školama u 15 gradova i opština u Srbiji, pa i u opštini Kladovo.

Za najugroženije jedinice lokalne samopurave sa velikim brojem obolelih od aktuelnog virusa u primeni će biti treći model, po kojem će srednjoškolci imati online nastavu, a osnovci kombinovanu. Primenom trećeg modela učenici od prvog do četvrtog razreda išli bi na časove 30 minuta i grupe bi se delile na manje od 16 učenika, dok bi se stariji osnovci smenjivali nastavu po danu. Ovaj model će, odlukom Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja biti primenjivan u srednjim školama u Tutinu.

“Lokalne samouprave će biti svrstane po modelu semafora u zone: crvena, žuta, zelena. Model semafora određivaće se na osnovu nalaza lokalnog kriznog štaba. Kada je reč o predškolskim ustanovama  preporuke su date ranije i deca neće nositi maske, kao ni vakcinisani vaspitači. Ako se jedno dete razboli  u grupi ili odeljenju  sva deca nose maske, a ovo dete se izdvaja iz grupe i ide u karantin. Ako bude dvoje obolelih ta grupa ili odeljenje  ići će na deset dana onlajn  nastave”, rekao je nedavno Branko Ružić, ministar prosvete.