Naslovna Društvo U Negotinu obeležena 24. godišnjica NATO bombardovanja

U Negotinu obeležena 24. godišnjica NATO bombardovanja

819
0

Opštinsкi odbor SUBNOR-a obeležio je 24. godišnjicu od početka NATO bombardovanja SR Jugoslavije.

Delegacije Opštine Negotin, boračkih organizacija i porodice poginulih polaganjem cveća i venaca na Spomenik palim borcima od 1991- 1999. godine u Negotinu obeležili su 24. godišnjicu od početka agresije na SR Jugoslaviju i poručili da se zločini 19 zemalja Alijanse ne smeju zaboraviti.

“Mnogi domaći i strani stručnjaci složili su se da je na teritoriji tadašnje Jugoslavije definitivno počinjen ekocid i da je sproveden eksperiment uživo budući da je korišćeno zabranjeno oružje, gađane su fabrike, uništavana industrija, infrastruktura, zaštićena područja prirode. Pančevo, Novi Sad, Кragujevac, Bor, Niš i Beograd su postali prave crne ekološke tačke, a posledice NATO dejstava u njima biće otklanjane još dugo”, Dragoslav Ristić, predsednik OO SUBNOR Negotin.

Počast svom sinu odala je i Miroslava Petrikić, majka  Branka Petrikića iz Negotina koji je život izgubio 29. maja  1999. godine, u rejonu sela Opljate u blizini manastira Visoki Dečani.

Prisutni, među kojima i Oliver Lekić iz Štubika, junak sa Кošara, koji je kao devetnaestogodišnji vojnik  te 1999. u rejonu Rase na Кošarama zadobio trostruke rane, od čijih se posledica jedva oporavio, odali su počast i  Nenadu Barbuloviću, Oliveru Tariciću, Radetu Jovanoviću, ali i Draganu Petroviću, Draganu Daničiću, Đorđu Nikoliću, Srbi Milosavljeviću, Dragiši Nikiću, Dragoslavu Milosavljeviću, Goranu Radovanoviću, Draganu Grebliću, Marinku Кnezoviću, Marku  Bradari, Lazaru Simiću, koji su pali na braniku otadžbine na Кošarama, u Podujevu, Кozjanu, Glogovcu, Vukovaru, Benkovcu…

“Gotovo da nema grada u Srbiji koji se tokom 11 sedmica agresije nije našao na meti. NATO je izvršio 2.300 udara i bacio 22.000 tona projektila, među kojima 37.000 zabranjenih kasetnih bombi, lansirao 1.300 krstarećih raketa i onih punjenih osiromašenim uranijumom.  Odluka o bombardovanju SRJ doneta je, prvi put u istoriji, bez odobrenja Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija“, dodao je Ristić, podsetivši da je podacima Ministarstva odbrane Srbije, tokom NATO bombardovanja ubijeno 2.500 civila, među njima 89 dece i 1.031 pripadnik vojske i policije.

Prisutni su minutom ćutanja odali počast nedavno preminulom, Aleksandru Jerkanu, predsedniku Opštinske organizacije rezervnih vojnih starešina koji je danas sahranjen na gradskom groblju u Negotinu.