Naslovna Društvo U Negotinu obeležen Svetski dan bez duvana

U Negotinu obeležen Svetski dan bez duvana

528
0

Crveni krst Negotin, obeležio je 31. maj,  Svetski dan bez duvana 2024. pod sloganom „Zaštitimo decu od upotrebe duvanske industrije“.

Svetski dan bez duvana obeležava se tradicionalno 31. maja,i tim povodom su aktivnisti Crvenog krsta u Negotinskoj gimnaziji održali predavanje za učenike.

Ove godine, Svetski dan bez duvana usmeren je na podizanju svesti o štetnom uticaju duvanskih proizvoda na decu i mlade, budući da, prema podacima iz 2022. godine, širom sveta najmanje 37 miliona mladih lјudi starosti od 13 do 15 godina koristi neki oblik duvana, od toga u evropskom regionu Svetske zdravstvene organizacije čak oko četiri miliona dece.

“Zašto duvanska industrija cilјa upravo na decu i mlade? Da bi se obezbedio stalni priliv novih korisnika, duvanska industrija radi na stvaranju onih okruženja koja promovišu prihvatanje duvanskih proizvoda među svakom sledećom generacijom. Obezbeđivanje tržišta postiže se širokom paletom poslovnih i marketinških strategija,  razvojem novih prizvoda, a posebno taktikama oglašavanja koje su privlačne upravo deci i adolescentima”, kaže Predrag Ćirić, sekretar Crvenog krsta Negotin.

Kod mladih su, ističe, poslednjih godina popularne elektronske cigarete i nikotinske vrećice. Statistika kaže da ih čak 12,5% adolescenata u Evropskom regionu koristi što je značajan rast ako se poredi sa dva % odraslih koji koriste elektronske cigarete.

U Srbiji je elektronske cigarete probao svaki peti učenik petog i sedmog razreda osnovne i prvog razreda srednje škole, sa gotovo podjednakom učestalošću korišćenja među dečacima i devojčicama.

“Klјučni faktor koji doprinosi rastu popularnosti je i sam način plasiranja ovih proizvoda na tržište, putem kanala komunikacije bliskih mladima, uz dizajn i poruke koje su oblikovane cilјano za ovu populaciju, uz angažovanje brojnih influensera na koje se ugledaju. U takvoj atmosferi i porukama vršnjaka putem društvenih mreža, koje se šire neverovatnom brzinom, ostaju skoro nevidlјivi dokazi o ovim proizvodima koji potiču iz relevantnih naučnih izvora. Ti dokazi ukazuju na to da za decu i mlade upravo elektronske cigarete mogu poslužiti kao „ulazni“ proizvod ka budućem konzumiranju daleko šire palete duvanskih proizvoda, uklјučujući i tradicionalne cigarete. zanemaruje se i činjenica da aerosoli elektronskih cigareta sadrže jedinjenja koja, pored toga što su i sama toksična, olakšavaju stvaranje zavisnosti od nikotina te tako povećavaju verovatnoću da mladi koji koriste elektronske počnu da koriste i tradicionalne cigarete”, dodaje Ćirić.

U okviru obeležavanja Svetskog dana bez duvana volonteri negotinskog Crvenog krsta su organizovali i uličnu akciju podele promo materijala i tako promovisali zdrave stilove života.