Naslovna Društvo U Negotinu obeležen Dan rezervnih vojnih starešina

U Negotinu obeležen Dan rezervnih vojnih starešina

725
0

Opštinska organizacija rezervnih vojnih starešina Negotin obeležila je svoj i Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave. Uručene zahvalnice i priznanja.

Povodom 15. septembra Dana rezervnih vojnih starešina Srbije i 105. godišnjice proboja Solunskog fronta, Opštinska organizacija RVS centralnu proslavu godišnjice postojanja upriličila je prigodnim programom kraj Spomenika oslobodiocima u ratovima od 1912. do 1918. u gradskom parku.

Probojem Solunskog fronta 15. septembra 1918. godine, podsetio je Sava Mićićelović, profesor istorije u penziji, dogodio se preokret na frontovima Prvog svetskog rata, što je dovelo do poraza Centralnih sila i okončanja Svetskog rata.

“Godinu dana kasnije 15. septembra 1919. godine u Negotinu je formirano i Udruženje rezervnih oficira i ratnika koje je tokom svog postojanja više puta menjalo naziv, da bi današnji naziv Opštinska organizacija rezervnih vojnih starešina dobilo 2010. godine”, rekao je Mićićelović.

Počast ratnicima izginulim na braniku otadžbine u Prvom svetskom ratu odale su delegacije opštine Negotin i ovdašnjih organizacija rezervnih vojnih starešina i SUBNOR-a.

Predsednik ORVS Negotin, Dušan Dragomirović, uručio je ovom prilikom zahvalnice za dugogodišnju uspešnu saradnju Nenadu Maniću, doskorašenjem načelniku Centra Ministarstva odbrane Bor, Umetničkoj školi “Stevan Mokranjac”, čiji su učenici svojim nastupom uveličali i današnju proslavu, a posthumno i Aleksandru Jerkanu, svom dugogodišnjem članu i predsedniku.