Naslovna Društvo U Negotinu obeležen  9. maj Dan pobede

U Negotinu obeležen  9. maj Dan pobede

720
0

Opštinska organizacija SUBNOR-a obeležila je 9. maj, Dan pobede, polaganjem venaca na spomen obeležja u Negotinu i Štubiku.

Delegacije Saveza udruženja narodnooslobodilačkih ratova Negotin, lokalne samouprave , Rezervnih vojnih starešina, Civilnih invalida rata i Ratnih vojnih invalida opštine Negotin povodom 77 godina od završetka Drugog svetskog rata položile su vence i cveće na Spomen biste narodnih heroja Branka Perića, Ljube Nešića, Vere Radosavljević i Stanka Paunovića u parku kod hotela.

Podsećajući da je Drugi svetski rat u Evropi završen kapitulacijom Nemačke 9. maja 1945. godine i da od tada ovaj datum obeležavamo Dan pobede, Dragoljub Ristić, v.d.predsednika negotinskog SUBNOR-a rekao je da su pobedi u našoj zemlji uz Narodnooslobodilačku vojsku Jugoslavije značajno doprineli  i pripadnici Crvene armije.

“Od kraja septembra do sredine oktobra za oslobođenje našeg kraja poginulo je 657 Crvenoarmejaca, pripadnika Ukrajinskog fronta. U Radujevcu, Sikolu, Karbulovu i Popovici pao je 21 junak Crvene armije, u Mihajlovcu 32, Trnjanu i Dušanovcu po pet,  Maloj Kamenici 78, Štubiku 51, Donjem Milanovcu 21, na Miroču 14, u Jabukovcu  94, Bukovoj glavi 15, Vratni devet, Mosni 18, Urovici 39, Boljetinu, Samarinovcu, Miloševu, Srbovu i Mokranju po jedan.  U Plavni su poginula 93 junaka Crvene armije, Klokočevcu 17, Dupljanu osam, Veljkovu i Prahovu po dva, Toponici šest, Rečki i Brestovcu po tri, Negotinu 64, Kobišnici i Bukovču 15, Vidrovcu 16, Čubri 20. Ove žrtve ne smeju da budu zaboravljene”, rekao je Ristić.

Negotinski SUBNOR položio je danas vence i cveće i na Spomen kosturnicu na gradskom groblju, spomen obeležje borcima ratova od 1991. do 1999. kao i na spomenik Crvenoarmejcima u Štubiku.

Osim kao Dan pobede, 9. maj se slavi i kao Dan Evrope, ali i kao podsećanje na 1950. godinu i na prvi dokument na putu evropskog ujedinjenja, Šumanovu deklaraciju.