Naslovna Društvo U Negotinu obeležen 9. maj – Dan pobede nad fašizmom

U Negotinu obeležen 9. maj – Dan pobede nad fašizmom

764
0

U Negotinu je danas, prigodnim programom, obeležen 9. maj, Dan pobede nad fašizmom. Proslavi je prisustvovao ataše Ambasade Rusije u Srbiji, Kiril Kratašov.

Najtragičniji oružani sukob u istoriji čovečanstva koji je počeo napadom nacističke Nemačke na Poljsku, 1. septembra 1939, posle šest godina okončan je na današnji dan 1945. stupanjem na snagu bezuslovne kapitulacije oružane sile Trećeg rajha.

U znak sećanja na znane i neznane junake, vence i cveće su danas na Spomenik herojima iz Drugog svetskog rata položile su danas delegacije opštine Negotin, SUBNORA-a, Saveza rezervnih vojnih starešina i ratnih i vojnih invalida, a u ime Ambasade Rusije u Srbiji i ataše Kiril Kratašov.

Kiril Kratašov, ataše Ambasade Ruske federacije u Srbiji, foto: Živojin Mihajlović

U programu koji je priređen, tom prilikom, učestvovali su učenici negotinskih osnovnih i srednjih škola, deca iz Predškolske ustanove „Pčelica“, ali i članovi Planinarskog društva „Deli Jovan“.

„Ove godine smo, možda i nešto masovniji nego ranije. U Maršu mira učestvovalo je stotinu ljudi, a u programu učestvuje i stotinak dece, a to je upravo potvrda onoga čemu težimo –  sačuvati tradicije, zaštititi ono što smo stekli krvavo, ali ne pretiti nikome. Nećemo dozvoliti da se istorija prepisuje, ali nećemo dozvoliti i da se falsifikuje. Ono što je naš zadatak je da afirmišemo slobodu, mir i radost među ljudima i verujem da smo u tome i uspeli“, kaže Dragoljub Filipović, predsednik Opštinske organizacije SUBNOR-a Negotin.

Za atašea Ambasade Rusije prijem u svom kabinetu organizovao je predsednik opštine Vladimir Veličković.