Naslovna Društvo U Negotinu i Vratni obeležen 4. jul, Dan borca

U Negotinu i Vratni obeležen 4. jul, Dan borca

469
0

Opštinska organizacija SUBNOR Negotin  polaganjem venaca i cveća na spomen obeležje narodnim herojima obeležila 4. jul, Dan borca.

Pred spomenikom narodnim herojima Veri Radosavljević, Branku Periću, Ljubi Nešiću i Stanku Paunoviću delegacije SUBNOR-a, lokalne samouprave, opštinskih organizacija civilnih invalida rata, ratnih vojnih invalida i rezervnih vojnih starešina, položili su danas, 4. jula na Dan borca vence i cveće.

“Ovo je pravi trenutak i momenat da ukažemo na potrebu čuvanja i negovanja spomen obeležja iz naše bliže i dalje prošlosti i da razvijemo ljubav i empatiju prema onima koji su život dali za otadžbinu”, rekla je pred spomenikom borcima Narodno oslobodilačkog rata, Ljubinka Stančulović.

Centralna proslava Dana borca u negotinskoj opštini održana je u Vratni u kojoj su članovi Mesne konferencije SUBNOR-a Vratne, uz podršku opštinske organizacije, sopstvenim sredstvima, obnovili spomen obeležje Osme čete Majdanpečkog partizanskog odreda.

Dan borca, 4. jul obeležava se u spomen na današnji dan pre 80 godina kada je u vili Vladislava Ribnikara na Dedinju u Beogradu, na sednici Politbiroa Centralnog komiteta Komunističke partije Jugoslavije na čelu sa generalnim sekretarom KPJ Josipom Brozom Titom, doneta Odluka o podizanju oružanog ustanka naroda Jugoslavije za oslobođenje zemlje od fašističkih okupatora.

Obeležavanje ovog jubileja počelo je 26. juna na Bubnju, a nastavljeno 30. juna na Belom Bregu kod Zaječara gde je pre 80 godina doneta odluka o formiranju tri partizanska odreda u Negotinskoj i Timočkoj Krajini.

Dan borca, koji je nazivan i „praznik ustanka naroda Jugoslavije“ slavio se u SFRJ u spomen na sastanak u vili Vladislava Ribnikara na Dedinju u Beogradu, na godišnjicu sednice Politbiroa Centralnog komiteta Komunističke partije Jugoslavije na čelu sa generalnim sekretarom KPJ Josipom Brozom Titom, kada je doneta Odluka o podizanju oružanog ustanka naroda Jugoslavije za oslobođenje zemlje od fašističkih okupatora.