Naslovna Društvo U Negotinu i Kladovu dodeljeni stanovi za izbegličke porodice

U Negotinu i Kladovu dodeljeni stanovi za izbegličke porodice

2036
0

U Negotinu i Kladovu svečano je uručeno 30 ključeva stanova za izbegličke porodice iz Hrvatske i Bosne i Hercegovine.

Negotin: Ivica Dačić, Vladimir Veličković i Milan Uruković sa stanarima nove zgrade u Pikijevoj ulici

Milan Dragosavac dva puta je morao u bežaniju. Prvi put 1995. kada je spašao goli život u rodnoj Lici, drugi put 1999. kada je sa ženom i decom bežao sa Kosova.

Posle desetogodišnjeg „potucanja“ po tuđim stanovima, danas su mu ministar spoljnih poslova Ivica Dačić, komesar za izbeglice Vladimir Cucić, Džon Jang iz Predstavništva UNHCR-a u Srbiji, Vladimir Veličković, predsednik opštine Negotin i Dragan Katuca, direktor Jedinice za upravljanje projektima u javnom sektoru uručili ključeve dvosobnog stana.

“Dobio sam stan od 55 kvadrata i nemam reči da vam opišem kako se osećam. Konačno smo se skućili. Ovo mi je u Negotinu deseti stan i verujem da će ovo rešenje biti trajno” ponosan je Milan Dragosavac.

Milan Dragosavac

U okviru Regionalnog stambenog programa u Negotinu je svečano uručeno 20 ključeva stanova za izbegličke porodice iz BiH i Hrvatske, a u Kladovu 10.

Ovo je, inače, četvrti potprojekat Regionalnog stambenog programa vredan 18,7 miliona evra, od čega je 16,6 miliona donatorskih sredstava, dok je 2,1 milion obezbeđen iz okvira nacionalnih kontribucija.

“Svi mi, koji smo gledali preko Drine na vaše patnje, a potom i slušali vaše ispovesti, ne možemo da budemo ravnodušni na užase i lična stradanja kroz koja ste prošli. Mnogima odavde su koreni sa tih prostora, kao i puno rođaka. To je sve naša zajednička, srpska muka. I zato zaista treba slaviti ovako radosne dane”, rekao je u Negotinu, Ivica Dačić, inače predsednik Кomisije za koordinaciju procesa trajne integracije izbeglica, koji je simbolično ispred nove zgrade u Pikijevoj ulici u Negotinu zasadio i kosovski božur.

Srbija, inače, u Regionalnom stambenom programu učestvuje sa 25.3 miliona evra. Ta davanja se u prvom redu odnose na zemljište i prateću infrastrukturu u lokalnim samoupravama u kojima se grade stanovi za izbeglice.

“Opština Negotin je dala svoj doprinos u izgradnji novih 20 stanova u pripremi terena i uređenju saobraćajnice u vrednosti od 10 miliona dinara”, istakao je Vladimir Veličković, predsednik opštine Negotin.

Kladovo, Ivica Dačić i Saša Nikolić sa stanarima nove zgrade u naselju Pesak, Foto: Ministarstvo spoljnih poslova

I u naselju Pesak u Kladovu uručeni su ključevi 10 stanova za izbegličke porodice. I ovde je lokalna samouprava obezbedila zemljište za izgradnju stanova i svu potrebnu infrastrukturu.

“Danas je lep dan za 10 porodica koji će konačno osetiti toplinu svog doma. Znamo kroz šta su izbeglice prošle, ali su ih Kladovljani prihvatili kao svoje. Živeli su u kolektivnom centru, u iznajmljenim stanovima, imali prinudni smeštaj, ali su uspeli da se izbore sa životnim nedaćama”, istakao je Saša Nikolić, predsednik opštine Kladovo, zahvalivši se Evropskoj uniji kao najvećem donatoru Regionalnog stambenog programa, Banci za Razvoj Saveta Evrope, koja upravlja Fondom, kao i OEBS-u i UNHCR-u.

U okviru ovog projekta u Srbiji su obezbeđena sredstva za rešavanje stambenih potreba za više od 7.000 izbegličkih porodica.

Ključevi su do sada, pored Kladova i Negotina, uručeni i izbegličkim porodicama u Arilju, Zrenjaninu i Loznici.