Naslovna Društvo COVID-19 U Negotinu do sada urađeno 1.388 testova na prusustvo virusa korona

U Negotinu do sada urađeno 1.388 testova na prusustvo virusa korona

2216
0

Prema podacima zaječarskog Zavoda za javno zdravlje „Timok“ u Zaječaru od početka pandemije virusa korona u opštini Negotin urađeno je ukupno 1.388 testova.

Ilustracija, pixabay.com

Od 1.388 testova, koliko je uzorkovano kod građana sa prebivalištem na teritoriji opštine Negotin, 287 su kontrolni. Reč je o testovima koji se rade kod onih osoba kojima je rezultat PCR testa bio pozitivan i koji su se, po proceduri, smatrali izlečenim nakon što su im dva kontrolna testa bila negativna.

U Zavodu ističu da je od 286 kontrolnih testova 37 i dalje bilo pozitivno, 237 negativno, a da je za 12 potrebno da se ponovi testiranje.

U opštini Negotin prema poslednjem izveštaju nakon više od 10 dana od pozitivnog slučaja žene iz Sokobanje koja je testirana u Negotinu, pozitivan test pojavio se kod dvojice Negotinaca.

I danas su u kovid ambulanti nastavljena testiranja kako kontakata zaraženih, ali i onih sa simptomima akutnih respiratornih bolesti. Prema indikacijama, brzi, serološki test se radi u laboratoriji, a PCR test na Epidemiologiji od 8 do 11 časova.

U Domu zdravlja u Negotinu se rade i takozvani komercijalni odnosno testovi na lični zahtev, s tim što serološki test na prisustvo antitela na SARS-CoV-2 košta 1.200 dinara, a testiranje RT-PCR metodom 6.000 dinara.

Inače, trenutno je u obradi još 50 uzorkovanih briseva za koje se tek očekuju rezultati.