Naslovna Kultura U Negotinu do kraja aprila izložba o Vuku i njegovim savremenicima

U Negotinu do kraja aprila izložba o Vuku i njegovim savremenicima

261
0

Povodom 200 godina od izlaska iz štampe prvog „Srpskog rječnika“, Vuka Stefanovića Karadžića, Muzej Krajine i Muzej jezika i pisma iz Tršića otvorili su u Mokranjčevoj rodnoj kući izložbu „Uticaji – Vuk i savremenici“.

Miroslav Terzić i Ivica Trajković, fotografija: Muzej Krajine

Autor ove izložbe, MA Miroslav Terzić, ovu izložbu je zamislio kao rad koji bi dodatno rasvetlio i predstavio Vuka Karadžića i njegovu mukotrpnu borbu za srpski jezik i pravopis.

“Ovo je zapravo priča o životu Vuka Karadžića, ali ne ispričana na klasičan način. To je priča o savremenicima Vukovim, prijateljima i saradnicima, ali i neprijateljima i svim ljudima koji su na neki način uticali na Vukov rad”, kaže Miroslav Terzić, kustos-istoričar Muzeja jezika i pisma u Tršiću.

Izložba, ističe Terzić, beleži i odjek koji je u „kulturnoj“ Evropi izazvala pojava naših narodnih pesama i umotvorina uopšte i nije prva koju Muzej jezika i pisma iz Tršića organizuje u Negotinu. U Todorčetovom konaku je, podseća ovaj kustos-istoričar, 2015. gostovala i izložba o Vukovim putovanjima.

Izdanja stručne biblioteke negotinskog muzeja koja se odnose na rad Vuka Karadžića, foto Muzej Krajine

Namera je Muzeja Krajine, koji ovu izložbu posvećuje značajnom jubileju, dva veka od štampe prvog „Srpskog rječnika“, objavljenog pod imenom „Srpski rječnik istolkovan njemačkim i latinskim riječima“ da ova izložba do kraja aprila posluži i kao očigledno sredstvo u nastavi.

 “Nadamo se da će ova izložba privući naše osnovce i srednjoškolce. U formi otvorenih vrata uputili smo poziv direktorima naših škola, profesorima razredne nastave i nastavnicima da dovedu decu i pogledaju ovu izložbu”, kaže Ivica Trajković, direktor Muzeja Krajine.

I negotinski muzej je izložbu kolega iz Tršića oplemenio mini izložbom izdanja stručne biblioteke Muzeja Krajine, koja se odnose na rad Vuka Stefanovića Karadžića, a koju je pripremila Slađana Milošević, viši knjižničar Muzeja Krajine.