Naslovna Događaji U Negotinu 23. maja izložba “Kad mrtvi uče žive – Milovan Milovanović...

U Negotinu 23. maja izložba “Kad mrtvi uče žive – Milovan Milovanović i njegovo doba”

209
0

Istorijski arhiv Negotin u okviru Majskih svečanosti otvoriće u četvrtak, 23. maja izložbu “Kad mrtvi uče žive – Milovan Milovanović i njegovo doba”.

Izložba “Kad mrtvi uče žive”, autora dr Jelene Jovanović Simić, višeg kustosa Muzeja nauke i tehnike i dr Slobodana Nikolića, profesora Medicinskog fakulteta Univerziteta u Beogradu posvećena je Milovanu Milovanoviću, rođenom u Negotinu 1884. godine, prvom nastavniku sudske medicine na Medicinskom fakultetu i osnivaču Katedre za sudsku medicinu, kao i Instituta za sudsku medicinu Medicinskog fakulteta.

“On je naš istaknuti patolog, začetnik sudske medicine kod nas i tvorac prvog Instituta za patologiju pri Medicinskom fakultetu u Beogradu. Izložba se  organizuje povodom 140 godina od rođenja dr Milovana Milovanovića i povodom 100. godišnjice od utemeljenja nastave sudske medicine na Medicinskom fakultetu”, kaže arhivski savetnik Nenad Vojinović, direktor Istorijskog arhiva Negotin.

Izložbu nastalu u saradnji Muzeja nauke i tehnike sa Institutom za sudsku medicinu Medicinskog fakulteta Univerziteta Beograd, negotinski Istorijski arhiv otvoriće u četvrtak 23. maja  u galeriji Doma kulture „Stevan Mokranjac“ u 19 časova.