Naslovna Događaji U Negotinu 14. februara izložba „Geopark Đerdap — Putovanje kroz prvi i...

U Negotinu 14. februara izložba „Geopark Đerdap — Putovanje kroz prvi i jedini geopark u Srbiji”

386
0

U Galeriji Muzeja Hajduk Veljka u Negotinu u utorak 14. februara biće otvorena izložba fotografija „Geopark Đerdap — Putovanje kroz prvi i jedini geopark u Srbiji”.

Đerdapska klisura; pixabay.com, Stevan Aksentijević

Izložba „Geopark Đerdap — Putovanje kroz prvi i jedini geopark u Srbiji” na fotografijama velikog formata predstavlja atraktivne objekte geonasleđa, motive tradicionalne arhitekture, folklora i života stanovnika sa područja geoparka.

Posetioci će u galeriji Muzeja Hajduk Veljka u utorak 14. februara od 18 sati biti u prilici da vide tek a deo vrednosti ovog područja, poznatog po brojnim lokalitetima i pejsažem od međunarodnog geološkog značaja, kao i izuzetnim prirodnim i kulturno-istorijskim nasleđem.

Geopark Đerdap deo je Evropske i Svetske Unesko mreže geoparkova od 10. jula 2020. i prvo prirodno dobro u Srbiji proglašeno Uneskovim geoparkom odlukom Izvršnog saveta Uneska. Pokriva površinu od 1.330 kvadratnih kilometara na teritoriji opština Golubac, Majdanpek, Kladovo i Negotin, uključujući i područje Nacionalnog parka Đerdap.

Izložbu, inače, organizuju Muzej Krajine, Turistička organizacija opštine Negotin i JP “Nacionalni park Đerdap”.