Naslovna Društvo U negotinskom Zdravstvenom centru 5. jula sa radom počinje skener

U negotinskom Zdravstvenom centru 5. jula sa radom počinje skener

1634
0

Nakon velikih radova na adaptaciji prostora u negotinskom Zdravstvenom centru, u ponedeljak 5. jula sa radom će početi skener. Prednost pri pregledu na početku imaće bolnički pacijenti.

Radiolozi ovdašnjeg Zdravstvenog centra od ponedeljka će svoj obim posla uvećati i radom na skeneru čije je postavljanje u adaptiranom prostoru trajalo nepunih godinu dana.

„Ono što smo prvo morali da odradimo je uređenje prostorije u kojoj će biti skener a to je deo u kome je nekada bio bolnički rentgen, koji je bio decenijama van upotrebe i sada je rashodovan, kao i magacinski deo koji je bio zapušten. Nakon velike adaptacije danas izgleda neprepoznatljivo i u potpunoj je funkciji“, kaže dr Vidosava Paunović Barbulović, vršilac dužnosti direktora negotinskog Zdravstvenog centra.

Pored pripreme prostora, zaposleni u Službi radiologije prošli su  i obuku. Ovih dana u Negotinu je boravila ekipa radiologa koja je pružila stručnu podršku našim lekarima i tehničarima, kaže dr Dejan Petrović, specijalista radiologije.

„Mi smo pre mesec dana dobili skener zahvaljujući Ministarstvu zdravlja, Vladi Republike Srbije i lokalnoj samouprvi. U pitanju je skener marke kanon, zadnje generacije. Radi se o novom aparatu, tridesetdvoslajsnom i on će nam naravno olakšati dijagnostiku naročito kod pacijenata koji su doživeli politraumu, teških pacijenata, ali će biti i skraćeno vreme za pacijente koji čekaju konzilijarne preglede. Trenutno imamo problem sa brojem tehničara, ali očekujemo da naše nadležno ministarstvo odobri dodatno angažovanje tehničara. Radićemo svakoga dana a biće otvoreni termini i za ambulantne preglede. U početku ćemo više raditi bolničke pacijente ali će vremenom, kada se pojača broj tehničara moći više ambulantnih pregleda da uradimo.“

Snimanje skenerom je, ističe Dejan Petrović, specijalista radiologije, ograničeno na 10 pregleda dnevno jer je kod nekih pacijenata potrebno odraditi dva – tri pregleda odjednom. Služba radiologije pokriva sve grane medicine od internističkih pregleda, snimanja plućnih bolesnika, neuroloških pregleda i snimanja ortopedskih pacijenata.

Skener, koji će zvanično sa radom početti u ponedeljak 5. jula je najsavremeniji i usluge će, pored naših sugrađana, po potrebi biti pružene i pacijentima iz okolnih opština.

 „Ovo je prvi skener, aparat tog tipa koji poseduje Zdravstveni centar Negotin od svog postojanja. Nama to mnogo znači jer smo godišnje u proseku od dve do tri hiljade pacijenata zbog ovog snimanja vozili u Opštu bolnicu Bor,  ali su nam u hitnim slučajevijma pomagali i Zdravstveni centri u Zaječaru i Kladovu kao i Klinički centar Niš. Ako se desi da u narednom periodu njihovi aparati budu u kvaru mi njima sada možemo da pomognemo pošto imamo najsavremeniji skener. Mnogo smo srećni što će ti pregledi, koji su u prethodnom periodu bili rađeni u ustanovama oko nas, sada biti obavljeni ovde“, ističe dr Vidosava Paunović Barbulović.