Naslovna Društvo U negotinskom vrtiću realizovan projekat „Poziv u pomoć“

U negotinskom vrtiću realizovan projekat „Poziv u pomoć“

964
0

U negotinskoj Predškolskoj ustanovi „Pčelica“ proteklih meseci realizovan je projekat „Poziv u pomoć“ za jednu grupu predškolaca.

Predškolska ustanova „Pčelica“ Negotin u svom radu primenjuje nove uslove vaspitanja i obrazovanja. Nova programska koncepcija, kako kaže direktorka ove ustanove Gorana Ivković, ističe integrisani pristup učenju kroz razvijanje tema projekta.

Deca se tako podstiču na bavljenje određenim temama koje su njima smislene i zanimljive za istraživanje. Upravo je njihova igra i pokrenula zaposlene u vrtiću da deci približe javne službe, rad policije, vatrogasaca i medicinskih radnika.

„Kroz projekta je ostvarena odlična saradnja sa Policijskom stanicom u Negotinu, Vatrogasno spasilačkim odeljenjem Negotin i Službom hitne pomoći negotinskog Zdravstvenog centra. Deca su upoznala saobraćajne policajce, forezničara. Razgledali su policijski auto i vatrogasno vozilo. Naši mališani su od policije i vatrogasaca naučili koji su to brojevi telefona koje mogu pozvati i potražiti pomoć, ali i da u slučaju požara moraju da legnu na pod kod ulaznih vrata dok ne stigne pomoć. Ekipa hitne pomoći je deci pokazala kako treba pružiti hitnu pomoć, kako previti ranu“, kaže Gorana Ivković direktor Predškolske ustanove „Pčelica“.

Projekat pod nazivom „Poziv za pomoć“  realizovale su vaspitačice Tanja Stanković Njenjulović i Sandra Valić Đorđević u svojoj  predškolskoj grupi. Dvadesetak mališana steklo je prva znanja kako da pomognu sebi i drugima u kriznim situacijama.

„Početnu ideju za projekat dobile smo prateći dečiju igru i ineteresovanja. Deca su toga dana bila u prostoru koji je simulirao menjačnicu. Jednog dana dečak iz grupice dolazi na ideju da opljačka menjačnicu. Novac stavlja u ranac i beži kolima, koja su improvizovana od nameštaja. Treba nekoga pozvati u pomoć i tada se postavljaju mnoga pitanja koji je broj policije, kako reagovati. Tada smo rešile da pokrenemo projekat  „Poziv za pomoć“ i proširimo saznanja deca“, objašnjava nam Sandra Valić Đorđević, vaspitačica koja je zajedno sa koleginicom došla na ideju da pokrene projekat.

Deca stalno pokazuju nova interesovanja, ističu vaspitačice, i kod njih je razvijen taj takmičarski duh ko je bolji policija ili vatrogasci.

To je dobra motivacija za dečake koji žele da se bave fizičkom aktivnošću, da vežbaju, budu brzi i spretni.

Vaspitačice se slažu da je obostrano bilo zadovoljstvo dece i policajaca, vatrogasaca i medicisnkog osoblja u projektu koji je mališane naučio kako da reaguju u kriznim situacijama.