Naslovna Društvo U negotinskom vinogorju obeležen Sveti Trifun: Centralna proslava na Rajačkim pivnicama

U negotinskom vinogorju obeležen Sveti Trifun: Centralna proslava na Rajačkim pivnicama

857
0

U rajačkim vinogradima sveštenici arhijerejskog namesništva negotinskog, protojerej-stavrofor Ranko Jović i rajački prota Petar Čolić orezali su prve ovogodišnje čokote i zalili ih vinom uz želju vinogradarima i vinarima da im godina donese dobar rod i još bolje vino.

Turistička organizacija opštine Negotin organizovala je na Rajačkim pivnicama centralnu proslavu obeležavanja Svetog Trifuna, slave vinara i vinogradara. Uz bogat kulturno-umetnički program, manifestacija je okupila i veliki broj gostiju, a za Negotince je organizovan i besplatan autobuski prevoz.

Dragoslav Stanisavljević Persinac, zdravičar

U programu, koji se uvek za Trivundan organizuje u centru Rajačkih pivnica kraj stoletnog zapisa, goste su pozdravili: tradicionalnom zdravicom Dragoslav Stanisavljević Persinac iz Čubre, a zvucima frule i duduka Gradimir Stamenković Mrki i Nikola Nikolić.

Jela Marjanović, vokalna solistkinja iz Bora i Boris Stanojević, vokalni umetnik iz Jasenice, finalista serijala „Nikad nije kasno“, tradicionalnim pesmama podsetili su na vreme nekadašnjih prela i život sela kakvog, nažalost, pod uticajem sve starijih domaćinstava, danas više nema.

Goran Stojanović Kobac i Boris Stanojević

Svojim stihovima, malim odama Rajcu i životu na selu predstavio se zavičajni pesnik Milan Kotur, Krajišnik koji je u ovom timočkom selu pronašao novi dom, a program je upotpunio i harmonikaš Goran Stojanović Kobac iz Tamniča.

Rajac će, inače, uskoro, zajedno sa selima Rogljevo, Rečka i Čubra biti obuhvaćeno projektom komasacije više od 10.800 parcela na oko 2.500 hektara.

“Opština Negotin je ovogodišnjim budžetom značajno povećala iznos sredstva koji će uložiti u poljoprivredu. Reč je o 43 miliona dinara, od kojih je za komasaciju u timočkom delu opštine opredeljeno 18, a za agrarni budžet 25 miliona dinara. I ove godine pomoći ćemo podizanje novih zasada pod vinovom lozom do jednog hektara sa povraćajem od 100 procenata”, rekao je na Rajačkim pivnicama, Vladimir Veličković, predsednik opštine Negotin.

Obred rezanja slavskog kolača obavili su sveštenici arhijerejskog namesništva negotinskog, protojerej-stavrofor u penziji Ranko Jović i prota Petar Čolić, paroh rajačko-rogljevski.

Domaćin slave bila je Sanja Ankucović, a naredne godine će kolačar biti Nemanja Milanović.

“Ovaj autentičan prostor je, svakako, pravo mesto za proslavu Trivundana, kao arhitektonska i vinarska atrakcija. Sa jedne strane promovišemo te objekte, a sa druge i početak turističke sezone, jer su ovo prvi lepi dani u godini, a seoska turistička domaćinstva od ovog perioda počinju da primaju goste”, kaže za NG portal Dušan Petrović, direktor Turističke organizacije opštine Negotin.

Slava vinara i vinogradara proslavljena je i u ostalim krajinskim selima u kojima se gaji grožđe i proizvodi vino, ali i u Manastiru Bukovo i Poljopšrivrednoj školi sa domom učenika “Rajko Bosnić”.