Naslovna Društvo U negotinskom Domu zdravlja počeli sistematski pregledi budućih đaka prvaka

U negotinskom Domu zdravlja počeli sistematski pregledi budućih đaka prvaka

541
0

Pedijatri  Odeljenja za zdravstvenu zaštitu školske dece negotinskog Doma zdravlja, uputili su  apel roditeljima da se odazovu pozivu na obavezan sistematski pregled za polazak u prvi razred.

U 10 osnovnih škola opštine Negotin biće upisano u maju 217 prvaka. Tri gradske škole boriće se za 140 budućih prvaka.

Za buduće  prvake, sistematski pregledi su počeli 1. i trajaće do 28.marta. Do sada se pozivu za obavezan sistematski pregled odazvalo 95, od planiranih 120 prvaka.

Po rečima pedijatra dr Nadice Bogdanović godinama unazad petina budućih školaraca se ne pojavi na sistematskom pregledu, što potvrđuje i sve manji broj đaka u školskim klupama.

Ona, takođe, upućuje javni poziv zaposlenima u seoskim školama, kao i nadležnim institucijama i pojedincima da obaveste roditelje o obaveznom sistematskom pregledu, koji će za učenike iz  krajinskih sela početi 21.marta.

Sistematski pregledi su i ove godine dobro organizovani, kaže dr Nevena Milosavljević Đorđević, pedijatar.

Za samo tri sata budući školarac završava sve neophodne preglede koji podrazumevaju: antropometrijska merenja, konsultacije očnog i ušnog lekara, stomatologa i laboratorijske analize.

Nakon pregleda logopeda i pedijatra, budući školarci dobijaju i vakcinu koja se nalazi u redovnom kalendaru  vakcinisanja.

Od pedijatara Odeljenja za zdravstvenu zaštitu školske dece negotinskog Doma zdravlja, NG portal saznaje da će vakcina biti do kraja marta, pa se roditelji pozivaju da svoju decu dovedu na pregled, kako bi se izbegle nepotrebne komplikacije i dobijanje potvrde od strane pedijatra, bez koje dete ne može upisati prvi razred.

Upis u prvi razred za 217 budućih školaraca na teritoriji naše opštine  počinje 2.aprila.