Naslovna Društvo U negotinskom Domu kulture priređena Svetosavska akademija

U negotinskom Domu kulture priređena Svetosavska akademija

686
0

U negotinskom Domu kulture „Stevan Mokranjac“  priređena je tradicionalna Svetosavska akademija uz učešće predstavnika svih škola, vrtića, KUD „Stevan Mokranjac“ i Hora Crkve Sveta Trojica.

Ovogodišnja Svetosavska akademija, po zamisli profesorke Negotinske gimnazije Vesne Stanković, bila je posvećena velikom jubileju, 800 godina samostalnosti Srpske pravoslavne crkve, o čijoj je bogatoj i burnoj istoriji govorio i prigodan recital koje su publici u prepunoj sali Doma kulture kazivale nadahnuto Mia Stanković, Martina Neziri i Marija Šamić, učenice Negotinske gimnazije.

Tradicionalno veče je Himnom i troparom Svetom Savi otvorio Hor Crkve Sveta Trojica, pod upravom Svetlane Kravčenko, koji se predstavio i probranim delima pravoslavnog duhovnog opusa.

„Samo značajni ljudi u istoriji ostavljaju trajni beleg“, podsetio je protojerej-stavrofor Ranko Jović, ovogodišnji besedničar, i dodao da „vodeće mesto, svakako pripada Svetom Savi“.

Deca Predškolske ustanove “Pčelica” iz pripremne grupe Mirjane Stojanović i Nade Arsenijević predstavili su se plesnim aranžmanima, a posebnu pažnju privukla je numera “Krst je sila i slava”.

Osnovna škola “Vera Radosavljević” se ponovo odlučila da svoj deo programa predstavi kroz nešto drugačiju formu, bogatom scenografijom i efektnom smenom tačaka, pripovedajući neke od manje poznatih detalja iz života Rastka Nemanjića, Svetog Save. Za ovaj deo akademije bile su zadužene Sanja Ilić, Marija Dženovljanović, Sanja Radosavljević i Ivana Stepanović.

Osnovna škola “Branko Radičević” predstavila se ritmičkim stilizovanim folklornim igrama, scenskim igrokazima i malim recitalom, koje su pripremale sa đacima Dragana Đurković, Nebica Stanković Stojković, Bojana Đorđević i Jovana Rodić, ali i duhovnim pesmama zanimljivih aranžmana u interpretaciji brojnih solista i hora škole pod upravom Eme Milošević Anđelić.

I naša najstarija osnovna škola, OŠ “Vuk Karadžić” odlučila se da publici predstavi svoj hor koji sa uspehom vodi Tanja Milosavljević, Etno grupu “Klasje” Dušice Đurđić, a da program skladno nastavi prigodnim stihovima koje je kazivala jedna od najboljih negotinskih recitatorski Jovana Lekić, zanimljivom plesnom koreografijom devojčica u boji srpske zastave i kraćim dramskim recitalom, koji su pripremili: Svetlana Milanović, Miodrag Ristić, Maša Milivojević i Jovana Rodić.

Na kraju akademije predstavilo se Kulturno-umetničko društvo “Stevan Mokranjac” sa svoja tri igračka ansambla od najmlađih do veterana i koreografijama koje su sa članovima uvežbavali Snežana Pitarević, Dejan Ivković i Branislav Stefanović iz КUD-a „Stevan Mokranjac“.

I ove godine sva deca, učesnici programa dobili su svetosavske paketiće, a u foajeu Doma kulture priređeno je i donatorsko veče, na kojem su članice Kola srpskih sestara iz Negotina, uz tradicionalno posluženje, prikupljale sredstva za pomoć materijalno ugroženoj deci u našoj opštini.