Naslovna Kultura Događaji U negotinskom bioskopu ponovo „Južni vetar 2“, ali i film „Nebesa“ Srđana...

U negotinskom bioskopu ponovo „Južni vetar 2“, ali i film „Nebesa“ Srđana Dragojevića

513
0

U bioskopu Doma kulture „Stevan Mokranjac“, zbog velikog interesovanja, ponovo se prikazuje novi film Miloša Avramovića “Južni vetar – Ubrzanje”, a ljubitelje sedme umetnosti očekuje i novo ostvarenje „Nebesa“ Srđana Dragojevića.

Nastavak ostvarenja “Južni vetar” iz 2018. godine i istoimene TV serije, čiji je deo radnje smešten i u istočnu Srbiju, ponovo će se, na zahtev publike prikazivati u Negotinu u utorak  30. novembra i sredu 1. decembra od 20 sati.

Ulaznice za ove bioskopske projekcije, po ceni od 250 dinara, prodaju se danas i sutra na biletarnici Doma kulture u vremenu od 10 do 14 i od 17 do 20 sati.

U četvrtak 2. decembra negotinski bioskop će ljubiteljima filma ponuditi još jedno novo ostvarenje koje se u Srbiji prikazuje tek dve nedelje. Reč je o filmu “Nebesa” Srđana Dragojevića, reditelja i scenariste kultnih filmova “Mi nismo anđeli”, “Lepa sela lepo gore”, “Parada”, “Rane”.

Ova neobična filmska drama sa elementima crne komedije inspirisana je pričama francuskog pisca Marsela Emea (Marcel Aymé) i bavi se izazovima hrišćanstva u post-komunističkom društvu. Priče su smeštene u 1993, 2001. i 2026 godinu.

Film “Nebesa” postavlja brojna suštinska pitanja savremenog trenutka, ali ne nudi jednoznačne odgovore, već ostavlja gledaocu slobodu da o njima razmišlja, navodi se u promo materijalu koji prati ovaj film.

“Verujemo li u Hrista, ili se klanjamo Zlatnom teletu, idolu koji opredmećuje novac, konzumerizam i pohlepu? Kako da razlikujemo Božji dar od đavolovog iskušenja? Kada je milost od Boga, zapravo kletva?”

“Nebesa” prati i podnaslov: “Posle pola veka komunizma i ateizma – Hrišćanstvo je tu da ostane!” a kako ističe sam reditelj, film se dopada i vernicima i ateistima iz potpuno oprečnih razloga, što mu je i bila namera – da se razgovara o temi.

Nastao je kao koprodukcija šest zemalja bivše Jugoslavije: Srbije, Hrvatske, Slovenije, Severne Makedonije, Crne Gore, Bosne i Hercegovine, uz podršku “ARTE televizije”, nemačkog MDM fonda i “Euroimage”.

Glavne uloge u filmu poverene su Goranu Navojcu, Kseniji Marinković, Nataši Marković, Bojanu Navojcu, Milošu Samolovu, Radoslavu Raletu Milenkoviću, Nikoli Pejakoviću, Danijeli Neli Mihailović, Srđanu Žiki Todoroviću, Milošu Timotijeviću, Anđelki Prpić…

Ulaznice za bioskopsku projekciju filma “Nebesa”, po ceni od 250 dinara, prodavaće se na biletarnici Doma kulture na sam dan projekcije, 2. decembra u vremenu od 10 do 14 i od 17 do 20 sati.