Naslovna Kultura U negotinskoj Umetničkoj školi u toku seminar za dirigente

U negotinskoj Umetničkoj školi u toku seminar za dirigente

215
0

U sali Umetničke škole „Stevan Mokranjac“ u Negotinu u toku je dvodnevni seminar za horske dirigente koji mentorski vode dr Miloje Nikolić, dirigent i muzički teoretičar i dr Tamara Adamov Petijević, dirigent i violinistkinja.

Ovaj dvodnevni seminar, akreditovan od strane Zavoda za unapređenje obrazovanja i vaspitanja realizuje se u saradnji sa Srpskom horskom asocijacijom, osnovanom u Somboru 2017. godine.

„Ovo je treća godina kako držimo seminar za dirigente. Prve godine je to bilo spontano okupljanje zarad „Mokranjčevih dana“ su dirigenti došli tu, pa smo ih okupili u obuci, a sledeće godine je seminar akreditovan“, kaže dr Tamara Adamov Petijević.

Tokom ovog dvodnevnog seminara polaznici zajedno sa mentorima usavršavaju svoju horsko vokalnu tehniku, zatim tehnike dirigovanja, analiziraju i tumače partiture kroz predavanja, radionice i diskusije na temu horske vokalne tehnike – repertoara, kao i horskog teatra – inscenacije.

„Jedna od odlika festivala je da neki od dirigenata seminar pohađaju već treći put, što je lepo i što ih sa te strane zanima sve više i više da nešto nauče, a to znači da je naš seminar, iako nosi iste teme i iako su isti predavači, da ga stalno proširujemo drugim saznanjima, pa ljudi isti seminar pod istim nazivom pohađaju već treći put“, dodaje dr Adamov Petijević.

Seminar je namenjen dirigentima, nastavnicima izbornih i fakultativnih predmeta, razredne i predmetne nastave u osnovnim i srednjim školama, ali i nastavnicima stručnog predmeta u osnovnim i srednjim umetničkim školama.

Cilj ovog seminara, koji vode naši eminenti stručnjaci iz ove oblasti, a kome prisustvuju i negotinski dirigenti i horovođe je, prvenstveno, unapređivanje kompetencija nastavnika u oblasti planiranja i realizacije nastave orijentisane na ishode, kao što je podizanje nivoa metodičkih znanja relevantnih za ciljeve i ishode predmeta, ali i unapređenje horskog izvođaštva u osnovnim, srednjim, muzičkim školama, pevačkim i kulturno-umetničkim društvima, dečjim, crkvenim i ostalim horovima.