Naslovna Društvo U negotinskoj ”Pčelici” od septembra primena novog programa

U negotinskoj ”Pčelici” od septembra primena novog programa

1957
0

Negotinska Predškolska ustanova “Pčelica” od septembra ulazi u novi program realizacije aktivnosti za decu svih uzrasta pod nazivom “Godine uzleta”. U pripremi prostora i nabavke materijala za rad neophodna je podrška lokalne zajednice.

Posle tri godine pilot projekta “Godine uzleta”, novi program koji podrazumeva stavljanje deteta u fokus aktivnosti i istraživanja, od septembra će biti u primeni i u negotinskoj Predškolskoj ustanovi “Pčelica”.

Prvi su u primenu ovog programa u našem okruženju krenuli vaspitači u zaječarskim predškolskim ustanovama, i njihova su iskustva, po rečima Gorane Ivković, vršioca dužnosti direktora Predškolske ustanove „Pčelica“, pozitivna.

„Deca će na jedan drugačiji, smisleniji, organizovaniji i zanimljiviji način sticati nova znanja. Program će biti realizovan u svim uzrasnim grupama. Od malena ćemo decu učiti da sami istražuju, traže odgovore. Nama je  ovog trenutka neophodna pomoć lokalne zajednice, roditelja, privatnih preduzetnika da ceo prostor dobije novu dimenziju i novi oblik kako bi  bio prilagođen deci i njihovim potrebama. Preuredićemo prostorije u kojima deca borave. Najveći akcenat ćemo baciti na uređenje naših atrijuma koje ćemo oplemeniti i staviti u funkciju  novog istraživačkog programa. Uređenje soba, koje moraju da sadrže posebne prostorne celine, je već počelo i naš vrtić će spremno dočekati decu od septembra“, kaže Gorana Ivković, vršioc dužnosti direktora Predškolske ustanove „Pčelica“ uz poziv zainteresovanima koji žele da im pomognu u nabavci raznog materijala sa kojima deca mogu da istražuju i formiraju osnovna znanja, da se obrate direktno u ustanovi ili pozivom na broj 019/542-635.

U toku uređenje atrijuma i prostora za igru i istraživanje

Vaspitači su već prošli petonedeljnu edukaciju i pripremu za primenu novog programa „Godine uzleta“.

Mentor negotinskim vaspitačima, Dragana Antić, početkom jula održala je sastanak sa predstavnicima lokalne samoprave, članovima Saveta roditelja, zaposlenima i upoznala ih je sa programom koji će se, pod okriljem Ministarstva prosvete, primenjivati u svim srpskim predškolskim ustanovama.

“U primeni novog programa “Godine uzleta“ vrlo nam je bitna uključenost roditelja i njihova saradnja u smislu nabavke materijala kojim bi se oplemenio i vizuelno promenio prostor u kome deca borave i u kome stiču, kroz igru, istraživanjem, nova znanja. Lokalna zajednica treba da bude mesto učenja dece. Cilj je da se frontalno učenje skloni iz fokusa, a da aktivnosti budu realizovane po želji i interesovanju dece. To je i osnovna razlika između novog i starog načina rada u predškolskim ustanova u Srbiji.  Prostor sada zovemo „treći vaspitač“ jer on sada stvarno mora da bude podsticajan, bogat, inspirativan deci, da ih motiviše da sami istražiju“, ističe Sandra Alavuk, pomoćnik direktora PU “Pčelica”.