Naslovna Društvo U negotinskoj OŠ „Vuk Karadžić“ počela realizacija projekta „Kvalitetno obrazovanje za sve“

U negotinskoj OŠ „Vuk Karadžić“ počela realizacija projekta „Kvalitetno obrazovanje za sve“

311
0

Posetom mentorske škole „Veljko Dugošević“ iz Turije, opština Kučevo, u našoj najstarijoj obrazovnoj ustanovi „Vuk Karadžić“ počela je realizacija trogodišnjeg projekta koji će značiti iskorak u razvoju multikulturalnosti.

Razvijanje demokratske kulture, tolerancije i razumevanja različitosti glavni su ciljevi projekta koji će Osnovna škola „Vuk Karadžić“ realizovati u naredne tri godine.

Projekat realizuje Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, Savet Evrope i Evropska unija u 25 osnovnih škola Srbije, a njegovu posebnost čini aktivno uključivanje lokalne zajednice.

Osnovnu školu „Vuk Karadžić su tim povodom posetili predstavnici mentorske škole „Veljko Dugošević“  iz Turije, opština Kučevo, koji su u projektu bili u protekle tri godine.

„Ovo je sada nastavak trogodišnjeg projekta „ Kvalitetno obrazovanje za sve“. Mi smo tu danas da pružimo podršku svojim kolegama da izlistaju svoje snage, slabosti, da se okrenu ka svojim snagama i da zajedno sa učenicima, kolektivom, roditeljima, učenicima, lokalnom samoupravom razvijaju sve vrednosti i stavove i veštine  koje su potrebne svakom odgovornom građaninu“, ističe Jelena Živanović, direktor mentorske škole iz Turije.

Osnovna škola „Veljko Dugošević“ je seoska škola koja je uspela da u proteklim godinama angažovanjem svojih prosvetnih radnika školu učini vidljivom i prepoznatljivom, a njihova snaga je, ističe direktorka škole,  u unutrašnjoj ličnoj motivaciji prosvetnih radnika.

„Naša škola je verifikovana za osnovno obrazovanje, ali i obrazovanje odraslih. Bavimo se projektima već dugi niz godina. Među projektima u kojima smo učestvovali je DILS, ŠER. Mi smo mentorska škola ne samo negotinskoj školi već i jednoj osnovnoj školi u  Vojvodini.  Dakle, nije presudno koliko je velika škola i koliki je broj đaka. Mi smo puno vremena provodili u školi bavići se decom. Šansa je pružena i roditeljima da i oni budu inicijatori i realizatori različitih aktivnosti.“

Da je Osnovna škola  „Vuk Karadžić“ dobila dobru mentorsku školu koja će ih pratiti kroz projekat potvrđuje i njihov rad i angažovanje.  Cilj im je bio da postanu vidljivi za javnost, a time i prepoznatljivi na obrazovnoj mapi Srbije.

„Imali smo priliku da našu školu poseti šef misije Saveta Evrope i finski ambasador i oni su u našoj školi otvorili prvu biblioteku Saveta Evrope u Srbiji, i to je posebna čast da se to dogodi upravo u jednoj maloj seoskoj školi. Pružena nam je prilika da govorimo na završnoj konferenciji o našim iskustvima, a jedan od četiri primera dobre prakse u kreiranju obrazovnih politika u Srbiji je iz naše škole. Zaista smo se dali svim srcem. Naš cilj je time ostvaren da postanemo vidljivi i da prestanemo da razmišljamo o našim slabostima“, ističe  Jelena Živanović, koja je sa svojim kolegom  Nebojšom Ilićem, nastavnikom matematike posetila najstariju negotinsku obrazovnu instituciju.