Naslovna Ekonomija U Negotinskoj Krajini zakorovljena polovina njiva: Zemlja sve kiselija

U Negotinskoj Krajini zakorovljena polovina njiva: Zemlja sve kiselija

788
0

Pored nedostatka radne snage i sve izraženije migracije stanovnika, godinama unazad skoro 50 odsto obradivih površina u Negotinskoj Krajini ostaje neobrađeno.

Razlog za zakorovljene njive, ističu stručnjaci, treba tražiti i u sve većoj kiselosti zemljišta, koje uslovljavaju limitiranost poljoprivredne proizvodnje i nedostatak produktivnosti. Ova pojava naročito je prisutna u brdsko-planinskom delu opštine Negotin.

„Rezultati koje smo dobili nakon agrohemijske analize plodnosti zemljišta, ukazuju na to da je pH vrednost naših oranica imeđu 3,9 i 5,5. Takođe je primetno drastično smanjenje humusa u zemljištu, koje je od nekadašnjih prosečnih 5 na našim oranicama spao na 2, a neretko i ispod tih vrednosti. Fosfora i kalcijuma na pojedinim parcelama ima u tragovima“, kaže Zorica Petkanić, samostalni stručni saradnik za tehnologiju biljnih proizvoda Poljoprivredne savetodavne i stručne službe (PSSS) Negotin.

Stručnjaci navode da se u ravničarskom delu opštine sajnjak kao nezamenljivo organsko đubrivo ne upotrebljava, što zbog drastičnog smanjenja stočnog fonda, ali i zbog besparice, nesugurnosti proizvodnje, nestabilnosti otkupnih cena i svakako samih klimatskih promena.

„To je za posledicu imalo i neunošenje kompleksnih mineralnih đubriva NPK formulacije u zemljište, čime se zemljište dodatno osiromašivalo. U upotrebi su samo azotna đubriva u prihrani biljaka, najčešće ona fiziološki kisela, kao što su Urea, San i An, a o upotrebi krečnog materijala za poboljšanje kvaliteta zemljišta nema ni govora“, kaže Petkanićeva i dodaje da su apeli stručnjaka urodili plodom, pa je posle osam godina Ministarstvo poljoprivrede preko Uprave za poljoprivredno zemljište u svoj Program i Uredbu za 2018.godinu uvrstilo i meru pobošljanja kvaliteta obradivog poljoprivrednog zemljišta poznatiju kao kalcizaciju.

Konkursom je planirana subvencionisana nabavka krečnog materijala u iznosu od 90 odsto. Neophodno je da se poljoprivrednici jave savetodavcima u PSSS Negotin kako bi im bila urađena analiza zemljišta na pH i kako bi pribavili dokumentaciju potrebnu da se konkuriše za ovu meru.