Naslovna Ekonomija U Negotinskoj Krajini zakorovljena polovina njiva: Zemlja sve kiselija

U Negotinskoj Krajini zakorovljena polovina njiva: Zemlja sve kiselija

522
0

Pored nedostatka radne snage i sve izraženije migracije stanovnika, godinama unazad skoro 50 odsto obradivih površina u Negotinskoj Krajini ostaje neobrađeno.

Razlog za zakorovljene njive, ističu stručnjaci, treba tražiti i u sve većoj kiselosti zemljišta, koje uslovljavaju limitiranost poljoprivredne proizvodnje i nedostatak produktivnosti. Ova pojava naročito je prisutna u brdsko-planinskom delu opštine Negotin.

„Rezultati koje smo dobili nakon agrohemijske analize plodnosti zemljišta, ukazuju na to da je pH vrednost naših oranica imeđu 3,9 i 5,5. Takođe je primetno drastično smanjenje humusa u zemljištu, koje je od nekadašnjih prosečnih 5 na našim oranicama spao na 2, a neretko i ispod tih vrednosti. Fosfora i kalcijuma na pojedinim parcelama ima u tragovima“, kaže Zorica Petkanić, samostalni stručni saradnik za tehnologiju biljnih proizvoda Poljoprivredne savetodavne i stručne službe (PSSS) Negotin.

Stručnjaci navode da se u ravničarskom delu opštine sajnjak kao nezamenljivo organsko đubrivo ne upotrebljava, što zbog drastičnog smanjenja stočnog fonda, ali i zbog besparice, nesugurnosti proizvodnje, nestabilnosti otkupnih cena i svakako samih klimatskih promena.

„To je za posledicu imalo i neunošenje kompleksnih mineralnih đubriva NPK formulacije u zemljište, čime se zemljište dodatno osiromašivalo. U upotrebi su samo azotna đubriva u prihrani biljaka, najčešće ona fiziološki kisela, kao što su Urea, San i An, a o upotrebi krečnog materijala za poboljšanje kvaliteta zemljišta nema ni govora“, kaže Petkanićeva i dodaje da su apeli stručnjaka urodili plodom, pa je posle osam godina Ministarstvo poljoprivrede preko Uprave za poljoprivredno zemljište u svoj Program i Uredbu za 2018.godinu uvrstilo i meru pobošljanja kvaliteta obradivog poljoprivrednog zemljišta poznatiju kao kalcizaciju.

Konkursom je planirana subvencionisana nabavka krečnog materijala u iznosu od 90 odsto. Neophodno je da se poljoprivrednici jave savetodavcima u PSSS Negotin kako bi im bila urađena analiza zemljišta na pH i kako bi pribavili dokumentaciju potrebnu da se konkuriše za ovu meru.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.